Amnesty International: Srbija krši međunarodne zakone

Beograd

Beograd

U najnovijem izvještaju Amnesty International kritizirao je Srbiju zbog odugovlačenja s krivičnim postupcima po međunarodnom zakonu za zločine počinjene tokom sukoba 1990-ih, loših uslova za izbjeglice i migrante te “ograničenog napretka” u dijalogu s Kosovom.

Ova nevladina organizacija sa sjedištem u Londonu navodi da izbjeglicama i migrantima koji se u Srbiji nalaze na putu ka Evropskoj uniji nedostaje adekvatna zaštita, prenosi Tanjug.

S procesuiranjem ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti i dalje se odugovlači, dok je pozicija glavnog tužioca za ratne zločine ostala upražnjena, navodi AI u izvještaju.

Napominje se da je postupak protiv bivšeg šefa Državne bezbjednosti Srbije Radomira Markovića i trojice bivših visokih funkcionera DB-a za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije u aprilu 1999. u zastoju nakon što se ključni svjedok nije pojavio na sudu.

U izvještaju za 2016. godinu o stanju ljudskih prava u Srbiji Amnesty tvrdi da su provladini mediji u Srbiji nastavili sa “diskreditacijom nezavisnih novinara i branilaca ljudskih prava, uključujući ured ombudsmana”.

Navodi se i da su nezavisna novinska udruženja zabilježila desetine incidenata čija su meta bili novinari, a u koje spadaju i fizički napadi i prijetnje smrću.

Amnesty navodi da je u Beogradu zabilježeno nekoliko slučajeva prisilnog iseljavanja, uključujući rušenje objekata i raseljavanje stanara u Savamali.

Posted by on 2017-02-28. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login