Novi papa je Jorge Mario Bergoglio iz Argentine!

Franjo I,  Jorge Mario Bergoglio

Franjo I, Jorge Mario Bergoglio

Na jednoj od najkraćih konklava u istoriji, u petom krugu glasanja zbor kardinala za novog poglavara Katoličke crkve izabrao je Argentinca Jorgea Marija Bergoglija. On je dosad bio nadbiskup Buenos Airesa, a kao papa će uzeti ime Franjo I.

Novi papa, 266. po redu, pojavio se na balkonu Bazilike svetog Petra i pozdravio vjernike.

Poželio je dobro večer okupljenim vjernicima.

“Čini se da su me moja braća kardinali doveli s kraja svijeta, ali tu sam. Prije svega, htio bih se pomoliti za našeg papu Benedikta XVI”, prve su riječi novog poglavara rimokatoličke crkve.

Nakon zajedničke molitve za svog prethodnika, izrazio je nadu da pomirenje, bratstvo i ljubav zavlada cijelim svijetom.

Dao je blagoslov za svoj narod i zamolio je narod da blagolosvi njega.

Uslijedila je minuta šutnje tokom koje su se okupljeni vjernici pomolili Gospodu da blagoslovi novog papu.

“Hvala vam na takvom dočeku. Molite za mene. Laku noć i želim vam ugodan odmor”, dodao je Papa prije nego što se povukao u svoje odaje, gdje će u samoći obaviti molitvu.

Argentinski jezuit, nadbiskup Buenos Airesa, prema medijskim izvještajima bio je glavni protukandidat Josephu Ratzingeru na konklavi 2005. kada je Nijemac postao papa Benedikt XVI. Bergoglio je rođen u Argentini, ali u talijanskoj porodici, dok je najvažniji dio školovanja proveo u Njemačkoj.

Posted by on 2013-03-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login