Assange pristao na ispitivanje u Londonu

Julian Assange

Julian Assange

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange pristao je na ispitivanje u londonskoj Ambasadi Ekvadora, a u vezi sa švedskim optužbama za seksualno nasilje, rekao je njegov advokat.

Assange u Ekvadorskoj ambasadi boravi od juna 2012. godine kako bi izbjegao izručenje Švedskoj u kojoj je optužen da je 2010. godine napao dvije žene, što on negira, prenosi agencija Reuters.

Švedski tužitelji u martu su objavili kako ga žele ispitati u Londonu, čime su odstupili od dotadašnjeg zahtjeva da se sve događa u Švedskoj.

Strah od izručenja

Assangeovi advokati pozdravili su taj zahtjev, ali sve do četvrtka nisu i službeno pristali.

„Sad čekamo dalje poruke (tužitelja)“, rekao je Thomas Olsson, Assangeov advokat i dodao kako očekuje da tužitelji stupe s njim u kontakt i dogovore se o pojedinostima.

Australac Assange rekao je kako strahuje od britanskog izručenja Švedskoj, jer bi ga skandinavska država mogla dalje izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je optužen zbog jednog od najvećih slučajeva curenja informacija u američkoj historiji.

On je u WikiLeaksu prije pet godina objavio velike količine američkih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Posted by on 2015-04-19. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login