Astronomsko društvo Orion Sarajevo

Kako navode iz Astronomskog društva Orion iz Sarajeva, BiH je jedina zemlja u Evropi bez opservatorija i bez ijednog ozbiljnijeg astronomskog instrumenta.

Opservatorija Trebević

Opservatorija Trebević, foto: Sanja Vrzić

„Bosna i Hercegovina nema opservatoriju, a imali smo jako dobru, jednu od najboljih u regiji“, kaže Muhamed Muminović, predsjednik Astronomskog društva Orion iz Sarajeva.

Astronomsko društvo Orion Sarajevo (AD Orion) je nastavljač i pravni sljedbenik nekadašnjeg Univerzitetskog astronomskog društva Sarajevo (UAD) koje je neprekidno djelovalo od 1963. do 1992. godine. Rad Društva obnovljen je 11.01. 2008. godine.

Među najvažnije aktivnosti ovog društva spadaju one iz domena popularizacije astronomije. Društvo ulaže posebne napore kako bi se obnovila opservatorija na Trebeviću.

“Naša glavna aktivnost se odnosi na obnovu opservatorije na Trebeviću, završili smo pravni dio posla, ali glavni problem nam je novac. Za potpunu obnovu opservatorije potrebno je oko milion KM, kaže Muminović.

Društvo okuplja mlade entuzijaste koji se zanimaju za astronomiju i kroz svoj rad želi približiti ovu nauku običnom narodu. Predsjednik društva kaže da se iz dana u dan oko ove ideje okuplja sve veći broj ljudi, i da sadašnje prostorije postaju male.

“U sklopu društva djeluje jedina astronomska čitaonica u BiH, a svake srijede imamo projekcije astronomskih filmova. Subotom su predavanja, a ako je vedro nebo izlazimo sa teleskopima da posmatramo zvijezde”, kaže predsjednik Astronomskog društva Orion.

Prostorije Astronomskog društva nalaze se u ulici Maršala Tita 12 u Sarajevu, a o njihovom radu možete se informisati i putem web stranice adorion.ba.

radiosarajevo / bih-x.info

Posted by on 2010-03-17. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login