Austrija profitirala na novim članicama EU-a

Austrija Beč

Austrija, Beč

Nove države članice Evropske unije, Austriji su od 2004. godine donijele profit od 39 milijardi eura te će i u vremenu ekonomskih i socijalnih turbulencija i dalje ostati profitabilna tržišta za Austriju.

Austrija je u Sloveniji i Hrvatskoj prvi direktni investitor, a u Bugarskoj, Rumuniji, Češkoj i Slovačkoj drugi, dok je u Mađarskoj na četvrtom mjestu.

Investicije Austrije u Istočnu Evropu su, sa 400 miliona eura 1990. godine, porasle na 67,2 milijarde eura u 2012. godini.

Investicije u sedam novih članica EU-a Austriji su, između 2006. i 2014. godine, donijele zaradu od 31 milijardu eura, dok je četvrtina od 8,3 milijarde eura reinvestirana u zemlje Centralno-istočne Evrope.

Povećanje privrednog rasta izazov

Najveći povrat investicija bio je iz Češke – 6,7 milijardi eura te iz Mađarske – 3,8 milijardi eura.

Na trećem mjestu je Slovačka sa 3,47 milijardi eura, potom slijede Rumunija sa 2,99 milijardi eura, Hrvatska sa 2,49 milijardi eura, Poljska sa 2,2 milijarde eura te Slovenija sa 982 miliona eura.

Po analizi Bečkog instituta za poređenje međunarodnih ekonomija, ključni privredno-politički izazovi u cijeloj EU morat će biti povećanje privrednog rasta, kako bi se suzbila masovna nezaposlenost.

“U tom pogledu, prije svega, morat će se motivirati sektor poduzetništva, koji će morati prekinuti sa uštedama i početi s investicijama. Svježi kapital bi, po privrednim stručnjacima, potakao konjunkturu i stabilizirao nacionalne ekonomije”, navode iz WIIW-a.

Posted by on 2015-08-01. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login