Austrija se izjašnjava o istupanju iz EU krajem juna

 Građani Austrije će ove godine imati prilike da se izjasne o istupanju zemlje iz EU.

Austrija Beč

Austrija, Beč

Ministarstvo unutrašnjih poslova odobrilo je inicijativu za održavanje izjašnjavanja građana o istupanju Austrije iz EU, koje će biti održano od 24. juna do 1.jula.

Inicijatori izjašnjavanja, oko Inge Raušer iz “Inicijative domovina i ekologija” su već 2011.pokušali da pokrenu izjašnjavanje građana, ali tada nisu imali uspjeha zbog formalnih grešaka.

Ova grupa ističe da je “nezavisni i nadpartijski komitet pojedinaca”, koji želi da omogući Austrijancima da se “zvanično izjasne za obnavljanje slobodne i neutralne Austrije bez tutorstva EU”.

Raušer je naglasila da ne postoji konkretan cilj u vezi broja potpisa koji žele prikupiti.

Odobrenjem za održavanje izjašnjavanja, prema njenim riječima, država pokazuje da je moguće istupanje iz EU i da je pravno dozvoljeno.

Inače Austrija je 1. januara obilježila 20 godina od članstva u EU, a tim povodom zvaničnici Beča su ukazali na brojne prednosti, uz ocjenu da bi Austrija daleko lošije stajala u svim oblastima da nije pristupila Uniji.

Posted by on 2015-01-15. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login