Austrijsko državljanstvo najskuplje u svijetu

Beč

Beč

Portal Quartz donosi istraživanje u vezi sa zemljama u svijetu u kojima je državljanstvo najjeftinije i onima gdje je za pasoš jedne zemlje potrebno izdvojiti nekoliko miliona dolara, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na samom početku teksta poznati ekonomski portal navodi da i pored činjenice da zemlje ne vole da to previše iznose u javnost, ipak, moguće je da bogati ljudi iz strateških razloga iz zemalja sa velikim ekonomskim i političkim problemima kupe državljanstvo nekih drugih bogatih i razvijenih zemalja poput Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Malte, Velike Britanije i Austrije.

Malta je jedna od posljednjih zemalja koja je saopćila da nudi državljanstvo svakome ko to može sebi priuštiti kako bi privukli investitore u tu malenu ali razvijenu evropsku zemlju. Parlament Malte prošli mjesec je odobrio prodaju malteškog državljanstva za 650.000 eura, odnosno 895.895 dolara državljanima trećih zemalja.

Premijer Joseph Muscat istakao je da bi taj plan zemlji trebao donijeti prihode i privući vrijedne i pametne ljude koji bi mogli ulagati na otoku. Procijenio je da bi se na taj način moglo prikupiti 30 miliona eura u prvih godinu dana, što znači da bi državljanstvo kupilo oko 45 osoba.

Također, oni koji se odluče na ovaj korak dobili bi pravo na rad i boravak u cijeloj Evropskoj uniji (EU) jer je Malta njena članica kao i članica schengenskog prostora bez unutarnjih granica i ima bezvizni režim sa SAD-om.

Prema istraživanju portala Quartz na osnovu podataka imigracijskih ureda u svijetu, najjeftinije državljanstvo nije na Malti nego u Dominikanskoj Republici gdje pasoš, odnosno državljanstvo te zemlje, za sve građane trećih zemalja košta 100.000 dolara. Slijedi ostrvo Saint Kitts u Karipskom moru gdje se državljanstvo može kupiti za 250.000 dolara, dok u ekonomskom krizom pogođenoj Grčkoj državljanstvo košta 344.575 dolara.

Među zemljama u svijetu sa najjeftinijim državljanstvom nalazi se i Južni Kipar gdje državljantvo košta 413.390 dolara, SAD 500.000 dolara, Portugal 689.150 dolara i Malta 895.895 dolara.

Prema istraživanju Quartza, prodaja državljantva u Evropi je postala ‘rastuća industrija’, posebno nakon globalne ekonomske krize jer mnoge zemlje očajno pokušavaju da privuku strani kapital.

Ipak, najskuplje državljantvo u svijetu je u Austriji gdje je za pasoš te razvijene i dobrostojeće evropske zemlje potrebno izdvojiti 10 miliona dolara.

Malo jeftinije državljantvo od austrijskog je u Australiji gdje pasoš te zemlje košta 4,7 miliona dolara, Singapuru 2 miliona dolara, Velikoj Britaniji 1.644.000 dolara i Hong Kongu gdje državljanstvo košta 1.289.810 dolara.

Posted by on 2013-12-12. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login