“Ay Carmela”, najuspješnija predstava SARTR-a, gostuje u Kamernom teatru 55

SARTR, Ay, Carmela

SARTR, Ay, Carmela

Sarajevski ratni teatar gostuje u Kamernom teatru 55 sa predstavom “Ay Carmela“, koja će biti izvedena u srijedu, 29. oktobra, s početkom u 20 sati.

“Ay Carmela” je najuspješnija predstava Sarajevskog ratnog teatra i do sada je imala preko 210 izvođenja i oko 80 gostovanja u Bosni i Hercegovini, ali i zemljama širom Evrope.

“Ay, Carmela” je priča o glumačkom i ljubavnom paru (Carmeli i Paulinu), o glumcima, histrionima, zabavljačima, varjetetskim umjetnicima koji su u okolnostima španskog građanskog rata primorani igrati predstavu kao posljednju milost za vojnike, ratne zarobljenike koje fašisti sutradan namjeravaju strijeljati.

Predstava je intimna i sentimentalna kronika sjećanja, te srdačna počast umjetničkoj časti i dostojanstvu, ljudskosti i moralnoj kvaliteti kolektivne antifašističke svijesti.

Na repertoaru Sarajevskog ratnog teatra se nalazi od 1999. godine i obilazeći teatarske scene u BiH kao i na prostoru gotovo cijele Evrope, slavi sjajnu partnersku igru Selme Alispahić i Dragana Jovičića koji afirmiraju sve vrijednosti Glumca, kao i vitalitet i neprolaznost teatarske umjetnosti.

U predstavi igraju: Selma Alispahić (Carmela), Dragan Jovičić (Paulino) i Jasenko Pašić (Gustavet).

Nagrade: Zlatni lovor vijenac Draganu Jovičiću i za najbolju mladu glumicu nagrada “Reihan Demirdžić” Selmi Alispahić na 35. MESS-u.

Posted by on 2014-10-27. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login