Banane su odlične za dobro raspoloženje i zdravlje

Banane su bogate vitaminima i mineralima i blagotvorno djeluju na naše zdravlje. Nutricionisti tvrde da ako samo mjesec dana dnevno jedete dvije banane, učinićete veliko dobro za vaš organizam i vaše zdravstveno stanje.

banane
banane

Bolje raspoloženje

Ovo voće sadrži sastojak triptofan, vrstu bjelančevine koju tijelo pretvara u serotonin, poznat kao hormon sreće. Zahvaljujući njemu, koji brže prodire u mozak, naše raspoloženje je na vrhuncu, pa smo srećniji. U bananama ima dosta triptofana, pa zato kada se osjetite loše ili vam se čini da je na pomolu depresija, navalite na ovo voće. Pored toga, serotonin djeluje smirujuće i poboljšava san.

Ubrzana probava

Ovo voće je odličan izvor vlakana, zbog čega reguliše sve crijevne probleme. Ukoliko pojedete jednu bananu prije obroka, nećete imati problema sa nadutošću. To je zato što, iako mnogi misle drugačije, banane nisu krivci za zatvor. Naprotiv, regulišu i ubrzavaju probavni sistem.

Regulisan pritisak i zdravo srce

Sadrže vrlo malo natrijuma, ali su pune kalijuma, što je odlično za regulisanje krvnog pritiska i zdravlje srca. Naučnici tvrde da svakodnevno konzumiranje banana može da smanji rizik od nastanka srčanog udara za čak 40 posto.

Puni energije

Kada se osjećate malaksalo i iscrpljeno, slobodno navalite na banane. Zbog vlakana koje sadrže pružiće vam dodatnu energiju. O tome dovoljno govori činjenica da je sportisti redovno jedu za ostvarivanje boljih rezultata. Naime, magnezijum koji se nalazi u ovom voću je odličan za rast mišića.

Liječe gorušicu

Dobar su izvor antacida, koji su zaslužni za liječenje neprijatne gorušice. Ukoliko vašem organizmu nedostaje željezo, banane vam mogu pomoći. Materije iz banane stimulišu crvena krvna zrnca i proizvodnju hemoglobina i značajno pomažu anemičnim osobama.

Bolje pamćenje i koncentracija

Studenti koji jedu bananu za doručak, užinu i nakon ručka imaju znatno veći nivo koncentracije, tvrde naučnici, piše Stvar ukusa. To je zato što kalijum iz banane podstiče rad mozga i olakšava učenje i pamćenje.

Posted by on 2020-01-19. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login