Banja Luka: Proljetna akcija čišćenja i uređenja počinje će 30.marta

Tvrđava Kastel (Banja Luka)

Tvrđava Kastel (Banja Luka)

Proljećna akcija čišćenja i uređenja Banje Luke počet će  30.marta i trajat će do 20. aprila, najavio je gradonačelnik Slobodan Gavranović.

Cilj akcije je da se prikupi i iznese što više krupnog otpada, starih stvari, otpada iz rijeka kao i drugog otpada koji ugrožava životnu sredinu, izuzev građevinskog, čiji odvoz nije predviđen ovim aktivnostima.

– Akcija će biti podijeljena na dva dijela. Od 30. marta do 11. aprila, akcijom će biti obuhvaćene gradske mjesne zajednice na desnoj obali Vrbasa i seoske mjesne zajednice koje gravitiraju magistralnom putu Banja Luka – Jajce i platou Manjače. A od 9. do 20. aprila, akcija će se provoditi u gradskim mjesnim zajednicama na lijevoj obali Vrbasa i seoskim mjesnim zajednicama koje gravitiraju magistralnom putu Banja Luka-Prijedor i putu Banja Luka – Bronzani Majdan – pojasnio je Gavranović na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

U prošlogodišnjoj proljećnoj akciji, prikupljeno je 411 tona otpada, od čega je 286 tona prikupljeno na gradskom, te 125 na području seoskih mjesnih zajednica.

Kako je najavljeno, ove godine bit će organizovana i jesenja akcija uređenja i čišćenja grada u  oktobru, koju je Grad Banja Luka prvi put organizovao 2013. godine.

Prošle godine je tokom jesenje akcije prikupljeno  245 tona otpada.

Grad Banja Luka će i ove godine podržati akciju “Sat za planetu Zemlju” koja će biti održana 28. marta, od 20.30 do 21.30 sati, kada će biti isključena svjetla na zgradi Gradske uprave, zatim na pojedinim objektima u užem centru grada, te javna rasvjeta u Gospodskoj ulici i u dijelu Ulice kralja Petra I Karađorđevića.

Odgovarajući na pitanja novinara o prihodima Grada Banja Luka, Gavranović je ponovio da su prihodi Grada od PDV-a pali za oko 40 miliona KM, ali da su izvorni gradski prihodi porasli, navodeći primjer prihoda od komunalne naknade koji su povećani za 21 posto.

Posted by on 2015-03-26. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login