Banjalučki mališani sa vrtićima obilaze Hrvatsku: Majka apeluje da djeca prvo trebaju upoznati svoju zemlju!

djecaDjeca iz Banjalučkih vrtića ubrzo bi trebala krenuti na izlete. Majka koja ima dijete u jednom od banjalučkih vrtića kaže da je dobila prijedloge za izlete i da od četiri ponude tri destinacije su u Republici Hrvatskoj.

Djeca iz Banjalučkih vrtića ubrzo bi trebala krenuti na izlete. Majka koja ima dijete u jednom od banjalučkih vrtića kaže da je dobila prijedloge za izlete i da od četiri ponude tri destinacije su u Republici Hrvatskoj. Ona smatra da bi djeca prvo trebala upoznati svoju zemlju, pa onda, kad malo porastu mogu da idu van BiH. Pored toga i Zakon je prilično nejasan kada je ova tema u pitanju.

Tijana Morača Aćimović, majka petogodišnjeg dječaka kaže da je iz vrtića dobila prijedloge za izlete do kraja godine, a tri od četiri ponuđene opcije bile su u Hrvatskoj.

“Pretpostavljam da su ti izleti ranije dogovoreni sa roditeljima, ali moj dječak je u tom vrtiću tek mjesec dana pa nisam bila upućena. Dječak ima 5 godina. Radi se o posjeti Zoo vrtu, posjeti seoskom domaćinstvu i druženju sa Dizni junacima u nekom tržnom centru. Inače sam zaposlena u Turističkoj organizaciji Republike Srpske i zagovornik sam poštovanja stavke zakona da se izleti, ekskurzije i škole u prirodi , ako za tim nema neke opravdane potrebe, izvode na teritoriji BiH”, rekla je za BUKU majka Tijana Morača Aćimović.

Ona smatra da djeca prvo trebaju upoznati svoju zemlju da bi stekli osnovu za upoznavanje drugih zemalja i kultura i da bi kvalitetno mogli razmjenjivati iskustva, sticati nova znanja i pravilno graditi prvenstveno sebe kao osobe.

“Takođe, upravo sadašnja djeca su budući ambasadori naše zemlje i promoteri kako kulture tako i turizma. Naravno da sam za putovanja i da želim da moje dijete obiđe sto više dijelova svijeta, ali ono što nosi ‘iz kuće’ je najbitnije. Nažalost, koliko sam uspjela saznati Zakon nema konkretne stavke za organizovanje izleta za predškolsku dob, tako da se osim apelom ne može drugačije uticati na organizatore”, priča Tijana.

Ona kaže da sa upravom vrtića u koji njen sin ide još uvijek stigla razgovarati, ali planira da napiše jedan dopis sa prijedlozima destinacija na kojima se sve ovo može vidjeti i kod nas.

“Naša zemlja je predivna i postoje mjesta za koje sigurno znam da bi drugari iz vrtića uživali. Željela bih zaista da se ovo shvati kao pozitivna kritika, vrtić u koji moj dječak ide je zaista predivan, za sada smo zadovoljni i sa tetama i aktivnostima koje se tamo provode . Nadam se da je i ovaj članak jedan od vidova buđenja svijesti o vrijednostima koje imamo i jedan vid promocije. Mi smo odlučili da dijete ne šaljemo van granica bez nas jer za to nema potrebe. Donekle podržavam jedino ovaj izlet u ZOO vrt jer to kod nas ne postoji “, ističe Tijana.

Jedan od prijedloga iz vrtića bio je obilazak Hajdučkih voda, a Tijana kaže da joj se taj prijedlog dopada.

“Obzirom da je uključeno i noćenje, a moj dječak jos dobro ne zna tete i drugare to ćemo ostaviti za drugi put. Doduše on je već počeo pričati o ‘kampovanju’, pa se možda i odlučimo za to, ali da mi kampujemo ispred (smijeh)”, ističe naša sagovornica.

Kao pozitivan primjer navodi nastavak projekata “Mala Banjaluka” i “Mali Prijedor” u kojem su djeca iz banjalučkih i prijedorskih vrtića upoznavala svoje gradove sa vodičima, a u posjetu jednom banjalučkom vrtiću ovih dana dolaze drugari iz vrtića u Foči. Oni će noćiti u vrtiću i zajedno sa domaćinima upoznati Banjaluku.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske kažu da prema Pravilniku o izvođenju izleta, ekskurzija i škole u prirodi, izleti, ekskurzije i škole u prirodi izvode se na teritoriji Republike Srpske, odnosno Federacije BiH.

“Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske može dati saglasnost na izvođenje ekskurzija van granica na osnovu priloženog programa o stručnoj opravdanosti ekskurzije. Potpunu odgovornost za organizaciju i realizaciju izleta snosi stručni tim škole. Svi izleti planiraju se godišnjim programom rada škole. U planiranju izleta obavezno učestvuju učenici i njihovi roditelji”, rekla je za BUKU Branka Rogač, viši saradnik za odnose sa javnošću u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.
Ona kaže da prema Pravilniku o izvođenju izleta, ekskurzija i škole u prirodi, izleti, ekskurzije i škole u prirodi, za učenike prve trijade izlet se organizuje na destinaciji koja je od škole udaljena najviše do 30 kilometara.

“Školama koje se nalaze u pograničnim područjima Ministarstvo može na osnovu priloženog programa o stručnoj opravdanosti dati saglasnost za realizaciju izleta van granica Republike i Federacije. Škole u prirodi organizuju se za učenike od prvog do petog razreda na teritoriji Republike Srpske i Federacije BiH. Škola u prirodi organizuje se u proljeće (april i maj) i može da traje do deset dana”, ističe Rogač Branka.

Ona kaže da u skladu sa Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, svaka predškolska ustanova odlučuje kako će i da li će uopšte organizovati edukativne aktivnosti izvan ustanove. Zakon predviđa da predškolska ustanova te aktivnosti mora planirati godišnjim programom rada predškolske ustanove.

Na kraju se postavlja pitanja opravdanosti odlaska na izlete u tržni centar da bi se djeca družila sa Dizni junacima ili da obilaze neko seosko imanje u Hrvatskoj, kada u blizini Banjaluke ima više seoskih domaćinstava u kojima bi mališani mogli uživati. Svakako se nadamo da će vrtići za narednu godinu pozitivno prihvatiti ovu kritiku i organizovati izlete u granicama BiH.

Posted by on 2017-10-10. Filed under Banja Luka, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login