Banjalučki osnovci u akciji očuvanja rijeka

Vrbas, Kastel Banja Luka

Vrbas, Kastel Banja Luka

U sklopu projekta “Sačuvajmo naše rijeke, sačuvajmo Vrbas” do 22.maja otvoren je konkurs za sve osnovne škole banjalučke regije na temu zaštite voda.

-Rijeke predstavljaju značajan resurs i potencijal za održiv i odgovoran razvoj lokalnih zajednica u Republici Srpskoj. Vrbas ima ne samo ogroman potencijal, jer ostvaruje prihode lokalnom stanovništvu i državi kroz turizam i sportove na vodi- rekla je Iva Miljević iz banjalučkog Centra za životnu sredinu. Naglasila je i da rijeke treba sačuvati.

-Naše rijeke i kanjoni su u opasnosti da ostanu bez svojih najvećih vrijednosti, od kojih su najvažniji kvalitet vode i bogatstvo biodiverziteta, a ugrožene su prvenstveno zbog planova za izgradnju velikog broja hidroelektrana. Razvojem i podizanjem svijesti mlađih generacija stvaramo podlogu za očuvanje naših voda u što prirodnijem stanju- dodala je Miljević.

U banjalučkom “Vodovodu” a.d. Banja Luka smatraju da je prevencija aktivnosti koje bi mogle ugroziti, ne samo rijeku Vrbas, već i životnu sredinu uopšte, suština njenog očuvanja.

-Osnovni cilj nam je da, podizanjem ekološke svijesti, podstaknemo mlade naraštaje grada na Vrbasu, da razmišljaju u pravcu zaštite i očuvanja svoje životne sredine, samim tim i rijeke Vrbas – istakla je Marijana Bijelić iz Odjeljenja ekologije „Vodovoda“ a.d., Banja Luka.

Projekat realizuju “Vodovod” a.d. Banja Luka i Centar za životnu sredinu, a podržava ga Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini. Svečana dodjela nagrada za najbolje pristigle radove bit će održana 31. maja, a stručni žiri će izabrati po tri pobjednička rada iz svake uzrasne kategorije i uručiti vrijedne nagrade.

Posted by on 2017-05-07. Filed under Ekologija, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login