Beč – Peti Let’s Cee Film Festival počinje 21. marta

Peti Let’s Cee Film Festival za filmove iz centralne i istočne Evrope, koji će biti održan od 21. do 27. marta u Beču, postavio je novi rekord sa ukupno 183 projekcije.

Beč

Beč

Na šest lokacija u Beču i prvi put na dva nova mjesta u Grazu i Villachu bit će predstavljen 141 igrani, dokumentarni i kratki film iz srednje i istočne Evrope, kao i iz regije Kavkaza i Turske.

Ukupno će biti prikazane 43 premijere, neke od njih u konkurenciji kratkog filma. Kao i uvijek, svi filmovi će biti prikazani isključivo u originalnoj verziji sa engleskim ili njemačkim titlovima.

Film “The Citizen” (“Građanin”) redatelja Rolanda Vranika, otvorit će Festival, s temom integracije, upakovane u neobičnu ljubavnu priču. Film će također biti prikazan u konkurenciji igranih filmova, uz Srebrnim medvjedom nagrađenu dramu “Smrt u Sarajevu” bh. oscarovca Danisa Tanovića.

Jedanaest kandidata će se takmičiti u obećavajućoj konkurenciji debitanata, uključujući turskog pobjednika Sarajevo Film Festivala “Album” Mehmeta Can Mertoğlua.

Konkurencija dokumentaraca će odražavati aktuelne društvene pojave koje karakteriziraju hrabrost i politička relevantnost, a za ljubitelje glazbenih dokumentaraca, pored ostalih, “Scream for me Sarajevo” bh. redatelja Tarika Hodžića će biti podsjećanje na legendarni koncert frontmena Iron Maidena Bruce Dickinsona za vrijeme rata.

U čast poljskog redatelja Andrzeja Wajde, koji je preminuo prošle jeseni, biti će prikazana filmska retrospektiva s pet njegovih najboljih filmova.

Dobitnici nagrada biti će objavljeni 25. marta, na ceremoniji Let’s Cee Awards, a jedan od pobjednika je već siguran, to je Béla Tarr iz Mađarske, jedan od najutjecajnijih redatelja u posljednjih 30 godina, koji će biti nagrađen URANIA zvijezdom za životno dostignuće.

Organizatori se nadaju većem broju posjetitelja, a zadnji film festival brojao je više od 15.000 posjetitelja.

Posted by on 2017-03-09. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login