Beč postaje grad žena

U velikom dijelu svijeta žene se još uvijek moraju boriti za ravnopravnost, a često i za osnovna ljudska prava, kao što su pravo na obrazovanje i rad.U Beču su te razlike čak i u odnosu na ostatak Austrije puno manje, pa razlika u plaćama žena i muškaraca iznosi 20 posto.

Austrija, Beč

Austrija, Beč

Bečka gradska uprava zalaže za ravnopravnost žena. Tako je od 100 gradskih zastupnika 37 žena, a od ukupno sedam članova Bečkog magistrata čak je pet žena.

Grad Beč se i prilikom planiranja grada, javnog prostora, te stambenih projekta obazire na posebne potrebe žena, što je veoma važno ako se uzme u obzir da žene čine 51,5 posto stanovništva glavnog grada Austrije.

Od 1992. do danas realizirana su tri stambena projekta prilagođena potrebama žena, a i prilikom uređenja parkova i javnih igrališta više se pažnje posvećuje ženskom izboru aktivnosti na otvorenom.

Očekivani životni vijek žena u Beču takođe je duži. Žene dožive 83 godine života, a muškarci 78 godina.

Žene u Beču i po obrazovanju prestižu muškarce, pa je tako na bečke fakultete upisano 53 posto žena, odnosno više od 100.000.

Današnji dan je povod da se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ljepšeg pola, a statistika Beča je primjer da su se u tim poljima žene uspjele izboriti za svoja prava.

Posted by on 2017-03-28. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login