Bečka turistička zajednica najavljuje izložbe u julu

Beč

Beč

Bečka turistička zajednica “WienTourismus” najavljuje najznačajnije izložbe u drugoj polovini godine u Beču, a prva od njih “Klimt i Ringstraße” koja počinje 3. jula u  Belvederu, posvećena je 150. jubileju bečkog bulevara Ringstraße i umjetnicima koji su djelovali u doba nastanka bulevara.

Ovaj jubilej već su tematizirale druge institucije kao što je Arhitektonski centar i Secesija.

Izložba “Wiesenthal u Beču” u Jevrejskom muzeju počinje 20. septembra i posvećena je 10. godišnjici smrti Simona Wiesenthala, austrijskog Jevreja poznatog kao “Lovca na naciste”.

Muzej Albertina 25. septembra otvara vrata ljubiteljima Edvarda Muncha i predstavlja 120 najznačajnijih djela ovog velikog norveškog slikara, a među njima su “Vrisak”, “Madona” i “Poljubac”.

Druga izložba muzeja Albertina “Svjetovi romantizma” prikazuje različite fenomene ovog umjetničkog pravca s početka 19. vijeka, kroz djela Franciska de Goye, Williama Turnera, Caspara Davida Friedricha i drugih.

Jesen će u muzeju Leopold obilježiti izložba “Opijenost bojama”, a Muzej istorije umjetnosti, u saradnji s Kraljevskom akademijom umjetnosti iz Londona, od 20. oktobra prikazuje izložbu “Joseph Cornwell – žudnja za daljinom“”

Jednom od najznačajnijih austrijskih arhitekata i primjenjenih umjetnika 20. vijeka Josefu Franku, bečki Muzej primijenjenih umjetnosti MAK posvetio je izložbu “Protiv dizajna”.

Donji Belvedere 22. oktobra otvara izložbu “Klimt-Schiele-Kokoschka i žene”, o trojici austrijskih umjetnika i odnosima između spolova u ranom 20. vijeku, saopćeno je iz Kontaktbiroa Grada Beča “Compress Sarajevo”.

Posted by on 2015-06-24. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login