Belgija će gurati Hrvatsku u EU

Yves Leterme

Yves Leterme

Belgijski premijer Yves Leterme najavio je da će njegova vlada u drugoj polovici godine, kada Belgija bude predsjedavala Europskom unijom, poticati hrvatske pregovore, te je izrazio nadu da bi oni mogli biti završeni do kraja ove godine.

“Hrvatska bi načelno trebala dovršiti pregovore. Ono što je sigurno jest da ćemo poticati to pitanje. To je vrlo važno. Treba učiniti da ljudi shvate da njihovo pristupanje nije iluzija”, rekao je Leterme u intervjuu za belgijski list L’Echo.

Budući da će proširenje EU-a biti jedan od prioriteta i u drugoj polovini godine, belgijski premijer je u okviru priprema za preuzimanje predsjedništva početkom ove sedmice posjetio Makedoniju i Kosovo. Za utorak je bio predviđen posjet Hrvatskoj, ali je morao biti otkazan zbog vremenskih nepogoda.

“Budemo li imali realističan pristup, postoji povijesna prigoda da pridonesemo stabilnosti te regije. To je u geopolitičkom interesu EU-a”, rekao je Leterme, dodajući da bi pregovore, nakon što ih Hrvatska uskoro dovrši, mogla započeti i Crna Gora.

“To bi pokazalo da Europa još ima apsorpcijskih kapaciteta”, rekao je on.

Na izravno pitanje može li Hrvatska dovršiti pregovore tokom belgijskog predsjedništva, Leterme je odgovorio: “Trebat će sačekati da na jesen Vijeće prihvati izvješće, ali granični prijepor sa Slovenijom je na putu da bude riješen, a ostalo je samo još pet poglavlja za otvoriti. Ono što je sigurno jest da ćemo mi poticati to pitanje”.

Od 33 poglavlja o kojima se pregovora, Hrvatska je otvorila njih 30, od kojih je 17 zatvoreno. Europska pravna stečevina podijeljena je u 35 poglavlja, ali u dva se poglavlja – Institucije i Ostala pitanje – ne vode klasični pregovori, u tim poglavljima nema usklađivanja sa standardima EU-a, nego se dogovaraju praktični aspekti članstva na samom kraju pregovaračkog procesa.

Leterme je rekao da su problemi koji ometaju pristupni proces na zapadnom Balkanu rješivi, poput prijepora između Makedonije i Grčke ili odnosa Srbije i Kosova.

“To su problemi koji mogu biti riješeni, treba samo pronaći odgovarajuća rješenja. U slučaju Kosova treba pronaći rješenje za autonomiju i poštovanje manjina. Posao Međunarodnog suda pravde, koji treba objaviti savjetodavno mišljenje o kosovskoj neovisnosti, također će biti važan”, rekao je Leterme.

fena/bih-x.info

Posted by on 2010-03-12. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login