Berlin – grad podstanara

Nijemci nisu ponosni vlasnici nekretnina kao što su to Francuzi, jer 80 posto stanovnika Berlina su podstanari.

Od 2010. u Berlinu je izgrađeno 15.500 stanova dok je broj stanovnika povećan na 150.000.

Berlin

Berlin

Gradska uprava njemačke prijestolnice je riješila da uspori rast broja podstanara podstičući politiku gradnje, ali i kupovine nekretnina, prenosi list Figaro.

U Berlin se godišnje u prosjeku doseli 40.000 ljudi koji su mahom podstanari.

I pored velike potražnje, kirije u Berlinu, gdje su redovi ispred agencije za rentiranje stanova, uobičajena pojava, znatno su niže nego u Parizu i iznose u prosjeku 8,75 eura po metru kvadratnom. U najprestižnijim kvartovima one dostižu 13 eura po kvadratnom metru, dok u užem jezgru Pariza kirija iznosi u prosjeku 24 eura po metru kvadratnom.

Cijene stanova u Berlinu u kome ne nedostaje građevinsko zemljište daleko su niže nego u Londonu i Parizu koji je čak osam puta manji od njemačke prijestolnice.

Prema izvještaju JLL, Berlin je njemački grad sa najvećim brojem projekata za izgradnju stabmenog prostora kao i najbrojnijim stranim ulagačima koji žele da investiraju u ovaj sektor.

“Tržište nekretnina u Njemačkoj je veoma uređeno, ono nije spekulativno. Berlin kao njemačka prijestolnica u centru Evrope preuzet će ulogu koja mu pripada u narednim godinama. Berlinsko tržište nekretnina biće u doglednoj budućnosti rame uz rame sa njujorškim, londonskim i pariškim tržištima”, objašnjava Tomas Zabel, generalni direktor Zabel Property grupacije.

Posted by on 2015-06-08. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login