Berlin uvodi moratorij na cijene stanarina

Vlada grada-savezne pokrajine Berlina uvodi moratorij na podizanje stanarina u Berlinu zbog drastičnog rasta stanarina u njemačkoj metropoli posljednjih godina, no opozicija i udruženje stanodavaca oštro kritiziraju tu mjeru nazivajući je povratkom u socijalizam.

Berlin
Berlin

“Nakon dugotrajnih i iscrpnih pregovora postigli smo dogovor”, rekao je socijaldemokratski gradonačelnik Berlina Michael Mueller.

Vlada u Berlinu uvođenjem zakona o zamrzavanju stanarina “zalazi na nepoznati politički teren”, rekao je.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), Zeleni i Ljevica koje u saveznoj pokrajini Berlin tvore vladajuću koaliciju postigli su nakon višemjesečnih pregovora dogovor o zamrzavanju stanarina za oko 1,5 miliona stanova izgrađenih prije 2014.

Tako stanodavci novim stanarima više neće smjeti podizati stanarine u usporedbi s prethodnim stanarima. Isto tako će biti uvedena tabela po kojoj će se ravnati nove i postojeće stanarine.

Demokršćanska i liberalna opozicija u Berlinu već je najavila tužbu pri Ustavnom sudu protiv ovog zakona.

“Radi se o nedopuštenom udaru na privatnu imovinu. Ova koalicija provodi planiranu ekonomiju kao u DDR-u”, rekao je zastupnik Kršćansko-demokratske unije (CDU) u berlinskom Senatu Jan Marko Luczak.

I Savez vlasnika nekretnina IVD govori o “povratku u socijalističku ekonomiju”.

Stanarine u velikim njemačkim gradovima rastu posljednjih godina, ali je najekstremniji porast doživio Berlin gdje su stanarine udvostručene.

U isto vrijeme drastično je porasla i cijena kvadratnog metra tako da oni koji su stanove kupovali kao investiciju sada strahuju da im stanarine za kupljene stanove više neće biti dostatne za pokrivanje troškova kredita.

Posted by on 2019-10-20. Filed under Ekonomija, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login