Bh. inovatori u Parizu osvojili deset medalja

 inovatorStručni žiri Ministarstva poljoprivrede i šuma Francuske dodijelio je srebrenu medalju banjalučkom inovatoru Zdravku Bosniću za “Turbinu s lopaticama na beskonačnoj traci” na svečanosti proglašenja laureata 112. međunarodnog salona inovacija “Concours Lépine” u Parizu.

Za istu inovaciju organizator je Bosnića nagradio zlatnom medaljom.

Turbina ima konture tenkovske gusjenice te je polovina lopatica pod stalnim poticajem vodotoka, što omogućava višestruko veću iskorištenost kinetičkog potencijala vode nego kod kružnih turbina. Ono što je opredijelilo francusko ministarstvo poljoprivrede da nagradi Bosnića je konstrukcijska adaptabilnost turbine, koja se može upotrijebiti za navodnjavanje obradivog tla u ravnici, jer turbina ima najveću iskorištenost upravo na sporim ravničarskim rijekama.

Zlatnu medalju dobili su veterinari Sanel Alagić i Mevlin Hadžiosmanović, za “Sondu za pročišćavanje jednjaka preživača”.

Od tri srebrene medalje, jedna je pripala Belminu Selimbegoviću, učeniku završnog razreda sarajevske Srednje elektrotehničke škole, za “Nezapaljivu kantu za otpatke” te Muhamedu i Senadu Tafro za “Sistem zemlja-zrak za gašenje šumskih požara”.

Sašenko Sadiković iz Ljubuškog dobio je također srebro za “Trenutačno blokiranje erupcije goriva iz fosilnih nalazišta”. Sadiković je nagrađen i bronzanom medaljom za “Uređaj za punjenje mobitela disanjem”.

Udruženje francuskih inovatora i fabrikanata, osnovano 1901. i jedno od najstarijih na svijetu, dodijelilo je medalje Borku Babalju (Nosač naočala bez drški i okvira) i Vladimiru Samardžiću (Kockice za učenje slova i brojki predškolske djece) te Džemalu Muftiću (Alat i metode produžavanja zubnih kanala) i Senadu Šećerbegoviću (Lični ski-lift), saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Posted by on 2013-05-13. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login