BH novinari formiraju Fond za odbranu novinara pred sudovima

 BH novinari

BH novinari

Upravni odbor Udruženja BH novinari donio je odluku o formiranju Fonda za odbranu novinara i svih drugih medijskih profesionalaca pred sudovima, koji su tuženi za klevetu ili su žrtve drugih vrsta pritisaka, fizičkih napada, prijetnji i ugrožavanja sigurnosti tokom obavljanja novinarskih zadataka.

Kod bosankohercegovačkih sudova trenutno se vodi više od 170 suđenja za klevetu, kao i desetine radnih i krivičnih sporova povezanih s kršenjem novinarskih prava i medijskih sloboda, a sami novinari i mediji nisu u mogućnosti finasirati sudske troškove i zastupanje advokata, istaknuto je na zasjedanju UO BH novinara.

Inicijalna sredstva za ovaj fond bit će osigurana kroz sredstva Linije za pomoć novinarima (FMHL), donatorska sredstava i pojedinačne priloge medija, čiji su urednici i novinari žrtve pritisaka i kršenja prava na slobodu izražavanja, zaključili su članovi uprave BHN.

Oni očekuju da će rad Fonda i njegovu dugoročnu održivost podržati medijski profesionalci iz cijele BiH koji su, zahvaljujući advokatima i pravnoj pomoći FMHL, uspjeli riješiti sudske sporove u svoju korist sa novčanom odštetom.

Uplatom pet posto od novčanog obeštećenja novinari i urednici će solidarno pomoći jačanju Fonda i doprinositi efikasnijoj pravosudnoj zaštiti svojih kolega, mišljenje je članova UO BHN.

Članovi UO BHN su također donijeli odluku da se cjelokupni iznos godišnje članarine transferira u BHN Fond solidarnosti i podijeli kao jednokratna novčana pomoć novinarima koji su ostali bez posla, trebaju sredstva za liječenje ili se iz drugih razloga nalaze u teškoj materijalnoj situaciji. Novinari iz cijele BIH, koji spadaju u jednu od ove tri kategorija, moći će aplicirati za sredstva BHN Fonda solidarnosti.

Na dvodnevnom zasjedanju u Sarajevu, članovi BHN uprave su počeli izradu Strategije za razvoj udruženja u periodu od 2016. do 2020. godine, s fokusom na jačanje mreže novinarskih klubova i zaštitu novinara u lokalnim zajednicama, unapređenje međunovinarske solidarnosti i pravne zaštite novinara, kao i poboljšanje zakonskog okvira za rad medija u cijeloj BiH, saopćeno je iz Udruženja novinara.

Posted by on 2017-02-20. Filed under Banja Luka, Mostar, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login