BH novinari od entitetskih vlada zahtijevaju slobodan pristup informacijama

Upravni odbor Udruženja BH novinari od vlada Federacije BiH i Republike Srpske (RS) javno zahtijeva nesmetan i siguran pristup informacijama i odlukama koje se tiču pandemije koronavirusa COVID-19 u BiH bez ograničenja, cenzure ili restrikcija prema novinarima.

novinari
novinari

“Takav pristup zahtijeva hitno povlačenje odluka i uredbi sa zakonskom snagom, koje se odnose na ograničavanje slobode izražavanja i mišljenja u medijima i na društvenim mrežama, kao i ukidanje ovlasti pojedincima, policijskim i drugim sigurnosnim agencijama da cenzurišu medije i građane, uz provođenje brzih istraga ili određivanje jako visokih novčanih kazni, kao u RS”, piše u saopštenju udruženja.

BH novinari su podsjetili na uvođenje Uredbe predsjednice RS-a Željke Cvijanović kojom se “zabranjuje iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti ili tvrđenja kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red ili mir” i to putem “sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili drugih sličnih sredstava” i odluke Vlade Federacije BiH da se putem Ministarstva unutrašnjih poslova i jedinica za cyber criminal prate i nadziru informacije koje se šire putem društvenih mreža, u okviru kojih je do sada pokrenuto pet krivičnih postupaka zbog navodnog širenja lažnih vijesti i panike.

Upravni odbor BH novinara smatra da se “pod krinkom borbe protiv lažnih vijesti i širenja panike među stanovništvom, pokušava ugušiti profesionalno novinarstvo, koje uključuje kritičko procjenjivanje odluka vlada entiteta i kantona, kao i nadležnih kriznih štabova”. Iz udruženja navode da je bez obzira na vanrednu situaciju, nedopustivo uvođenje cezure i ograničavanja slobode i informisanja, ali i davanje širokih ovlasti pojedincima angažovanim u kriznim štabovima ili policijskim i sigurnosnim agencijama da, prema svojim mjerilima, tumače i „regulišu“ novinarska prava i medijske slobode.

BH novinari su zbog ovakvih odluka najavili da će pozvati međunarodne organizacije i evropske institucije za zaštitu slobode izražavanja i mišljenja, kako bi reagovali na cenzuru informacija i vršenjem institucionalne represije nad slobodom izražavanja u BiH.

Iz Udruženja BH novinara podsjetili i na ograničen i otežan pristup informacijama Vlade i Kriznog štaba Federacije BiH, kao i Kriznog štaba i Vlade Kantona Sarajevo, koji i dalje cenzurišu informacije i ostavljaju većinu novinara bez dvosmjerne komunikacije i sveobuhvatnih odgovora na pitanja o koronavirusu.

Posted by on 2020-04-11. Filed under Banja Luka, Mostar, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login