Bh. političari: Najbolje plaćeni, a katastrofalno rade

Centri civilnih inicijativa

CCI

Političari u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na državnom nivou su najplaćeniji od svih u regionu, a pritom je njihova efikasnost sramno niska i katastrofalna, ocjena je organizacije Centri civilnih inicijativa (CCI), koja je danas u Sarajevu prezentirala izvještaje o radu Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH u prošloj godini, s osvrtom na kompletan dosadašnji period od konstituiranja vlasti nakon izbora 2006. godine.

-U protekle tri godine realizirano je tek 44 posto onoga što je planirano ili još manje kad su zakonodavne aktivnosti u pitanju – svega 40,4 posto. Ministarske plaće su isplaćivane redovno i pritom povećane i za 100 posto u ovom trogodišnjem periodu, rekao je predstavnik CCI-a Denis Telić.

Ocijenivši rad VMBiH katastrofalnim, Telić navodi da su ministri na sjednicama u protekle tri godine mandata proveli jedan radni mjesec. Članovi ove institucije su pritom uzeli astronomske svote novca samo na ime plaća, toplog obroka i regresa, a predsjedavajući Nikola Špirić zaradio je oko 160.000 KM, koliko radnik s prosječnom plaćom zaradi za 17 godina.

-Posmatrajući zbirno sve dosad utvrđene zakone VMBiH u periodu 2007.-2009. dobijamo rezultat koji je za samo 10 posto veći od plana zakonodavnih aktivnosti u 2007. godini – 123 ukupno usvojena zakona, rekao je Telić.

Dodao je da je najneefikasnije Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, koje je realiziralo 21 posto zakonodavnih aktivnosti iz trogodišnjeg plana.

Kada je riječ o radu PSBiH, CCI rezultate rada ove institucije također ocjenjuje poražavajućim, uz podatake da je u prošloj godini PSBiH od planiranih 126 zakona usvojio tek 42 posto, odnosno svega 53 zakona iz vlastitog programa rada.

-Od ionako sramno malog broja usvojenih zakona u 2009., samo ih je nešto više od trećine temeljnih zakona, odnosno 38 zakona ili 61,3 posto su izmjene i dopune već postojećih zakona, navodi CCI.

Ova organizacija upozorava da je procent zakona ‘palih’ zbog nedostatka entitetskih glasova u PSBiH naročito visok. Od 44 odbijena zakona, više od četvrtine (ukupno 34 zakona) je odbijeno na temelju entitetskog glasanja.

Također, CCI smatra da je najdramatičniji segment nefunkcionalnosti vladajuće koalicije odnos izvršne i zakonodavne vlasti, koji je najilustrativniji kroz usvajanje zakona. Tako je u prošloj godini od 97 zakona planiranih Programom rada VMBiH, kompletna zakonska procedura završena za svega 19 njih.

Iako se radi o izuzetno važnom periodu, u kojem je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, CCI zaključuje da je za vladajuću koaliciju usklađivanje zakonodavstva naše zemlje sa standardima EU bio na marginama njihovog djelovanja.

Jedina pozitivna stvar koju je ova vlast uspjela uraditi za tri godine svog mandata je, naglašava CCI, da konačno ispuni uvjete iz Mape puta za bezvizni režim, ali sa stravičnim zakašnjenjem.

U CCI-u su stava da je našoj zemlji, s obzirom na katastrofalne rezultate rada političara u proteklom periodu, hitno potrebna promjena, ali ne ona formalna nego suštinska.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-17. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login