BiH će u 2012. imati najslabiji ekonomski rast u regionu

ekonomijaBiH će ove godine imati najslabiji ekonomski rast u jugoistočnoj Evropi od svega 0,5 posto, nova je prognoza Evropske banka za obnovu i razvoj (EBRD) koja je značajno snizila svoju raniju projekciju povećanja realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) BiH.

EBRD je u oktobru prognozirala da će rast BDP-a BiH u 2012. godini iznositi 2,3 posto, po čemu je BiH bila u regionalnoj sredini.

EBRD u novom ekonomskom prospektu projektuje usporenje prosječnog ekonomskog rasta regiona jugoistočne Evrope sa 1,6 na jedan posto, s tim da je najviše nadole revidirana prognoza za BiH.

U regionu su jedino poboljšali prognozu ekonomskog rasta Albanije, sa jedan na 1,2 posto, dok su prema ostalim zemljama bili pesimisti.

EBRD projektuje rast BDP-a Crne Gore u ovoj godini od 1,9 posto, Makedonije 1,8 posto, Srbije 1,1 posto, a Hrvatske jedan procenat.

Sa druge strane, Sloveniju u 2012. godini, koja je uz Hrvatsku svrstana u region istočne Evrope, očekuje recesija uz pad BDP-a od 1,1 posto.

Što se tiče BiH, analitičari EBRD-a navode da formiranje vlasti na državnom nivou može pomoći kako bi se omogućio nastavak finansiranja međunarodnih finansijskih institucija u 2012. godini.

Posted by on 2012-01-25. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login