BiH će u 2014. posjetiti najmanje milion turista

turizam, turisti, BiHBosna i Hercegovina je u 2013. godini inkasirala rekordan prihod od turizma, od milijardu i 15,6 miliona KM, odnosno oko pola milijarde eura. U istom periodu registrovan je 844.391 dolazak turista u BiH, koji su ostvarili 1.823.035 noćenja, što predstavlja povećanje od 12,9 odsto.

Čak i ovo je više nego fantastičan rezultat koji pokazuje da BiH polako hvata korak sa turističkim velesilama u regionu, posebno ako se zna da je Hrvatska od turizma u prošloj godini zaradila 7,5 milijardi eura, pišu Poslovne novine.

Uspješna sezona

Sliku uspješne turističke sezone u prošloj godini, kada je u FBiH boravilo ukupno 577.077 turista, a ostvareno 1.135.324 noćenja, što predstavlja povećanje za 13,7 podsto, donekle kvare ovogodišnji gubici u zimskoj turističkoj sezoni, uzrokovani nedostatkom snježnih padavina.

Međutim, prema riječima Asje Hadžiefendić – Mešić iz Turističke zajednice Federacije BiH, u ovoj godini očekuje se povećanje broja turista u BiH najmanje za 16 posto u odnosu na 2013. godinu.

“Imaćemo veći priliv gostiju iz Kuvajta, koji ovdje ostaju po sedmicu dana. U okviru evropskih tura dolaze nam brojni turisti iz Južne Koreje i Kine, a imamo pojačano interesovanje turista i iz Rusije. Veliki priliv turista u Sarajevo očekujemo i povodom obilježavanja značajnog jubileja – stogodišnjice Sarajevskog atentata. Poslovni planovi za 2014. godinu ogledaju se i u dolasku švedske aviokompanije SAS u BiH, zatim njemački Germanwings uvodi direktnu avioliniju na relaciji Berlin – Sarajevo, a italijanska aviokompanija Mistral Air uvela je direktnu liniju Rim-Mostar”, kazala je Hadžiefendić-Mešić.

Ograničavajući faktor bh. turizma, prema njenim riječima, još uvijek je mali procent organizovanih dolazaka turista u BiH, u odnosu na individualne. Razlog tome je što BiH nema niti jednog većeg turoperatora koji zaokružuje turističku ponudu BiH prema svjetskom tržištu.

“Moramo raditi na uvezivanju našeg kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa u jedinstven turistički proizvod”, dodaje Hadžiefendić – Mešić.

Siva zona

Na nivou FBiH ne postoji centralni booking o stanju rezervacija turističkih kapaciteta. Problem predstavlja i zastarjeli način prijavljivanja gostiju, pa je pretpostavka da još bar milijarda KM prihoda od turizma, umjesto u državnom budžetu, završi u privatnim džepovima.

“Ne znamo tačno koliko iznosi ta ‘siva zona’ u turizmu, ali možemo zaključiti na osnovu indirektnih podataka. U općinama Međugorje i Čitluk u prošloj godini registrovano je 28.000 noćenja turista, a imamo informaciju da Italijani otvaraju redovnu avioliniju Rim – Mostar, jer jedan milion Italijana godišnje posjeti Međugorje. A to je podatak kome moramo vjerovati, jer je ponukao direktora ove italijanske kompanije da uđe u tu investiciju. Znači, radi se samo o milion Italijana koji dođu u Međugorje, a gdje su ostali turisti”, tvrdi Hadžiefendić – Mešić.

Donošenjem novog pravilnika o prijavi boravka gostiju u FBiH konačno bi se uveo red u ovoj oblasti, a time bi se stalo ukraj i “sivoj ekonomiji” u turizmu. Prema novom pravilniku, prijava gostiju bi se vršila elektronski, umjesto sadašnjeg, zastarjelog načina popunjavanja formulara, gdje treba unositi puno podataka, pa mnogi to izbjegavaju, pišu Poslovne novine.

Posted by on 2014-05-07. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login