BiH – država koja to nije

Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina

Švajcarski ‘Luzerner Zeitung’ donio je opširnu analitičnu reportažu o Bosni i Hercegovini, „državi koja to nije“, prenosi Deutsche Welle.

BiH je opisana kao zemlja koja je posljednja u redu za pristupanje EU – ako do tada uopšte preživi kao cjelovita država. Reporter Rudolf Gruber koji je obišao Banjaluku i Sarajevo ovako završava svoj tekst:

„Dejtonski mirovni sporazum je stvorio monstruoznu državu sa 14 vlada, 120 ministara i više od 600 poslanika – na 3,5 miliona stanovnika. Javna uprava i plate političara gutaju 60 odsto budžeta. Partije slabo pokazuju interes za sistemske reforme jer njihova moć počiva na statusu quo. Njima nije važno opšte dobro već zadovoljavanje svoje klijentele.

‘Nema identifikacije sa ovom državom’, kaže politikolog Miloš Šolaja. ‘Evropa bi za nas bila velika šansa, ali EU bi morala da više investira u civilno društvo.’

Brisel u međuvremenu više polaže na pragmatičnost. ‘Najprije su od političkih reformi važnije one u ekonomiji i socijalnom sistemu’, kaže Lars-Gunnar Wigemark, specijalni izaslanik EU u Sarajevu.

Privatni sektor bi, navodi on, morao da bude osnažen kako bi stvarao radna mjesta, a infrastruktura mora biti poboljšana. Loša putna mreža je, dodaje, kočnica razvoja. Treba promijeniti mentalitet koji ‘prihvata korupciju kao dio političkog sistema’.

EU ne prisiljava nikoga da postane član, kaže Wigemark. ‘Mi samo kažemo: Ako hoćete da pristupite, onda morate da preuzmete evropske standarde’.

Obični bosanski građani sa tim nemaju problema. Ali ih ima politička kasta u strahu od gubitka moći i sinekura.“

Posted by on 2017-08-23. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login