BiH i Crna Gora implementiraju projekt “Socijalna inkluzija kroz radnu terapiju”

Socijalna inkluzija Evropska unija osigurala je 169.549 eura iz instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina i Crna Gora za realizaciju projekta “Socijalna inkluzija kroz radnu terapiju”.

U ovom prekograničnom projektu BiH i Crne Gore, kojeg provode Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor” Sarajevo i Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju “Tisa” Bijelo polje s partnerima Udruženje za rad s djecom s posebnim potrebama “Kutak” Sarajevo i Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju “Nikšić”, modeliraju se novi oblici rada.

Ustanove iz BiH prenose stečeno iskustvo kroz radionice (drvarska, svjećarska i gipsarska), a istovremeno ovim projektom otvaraju se dva nova oblika radno okupacione terapije (pčelarstvo i agrikultura) koji su u razvijenim zemljama EU postigli značajne rezultate u okviru radno okupacione terapije.

Projekt će se provoditi u Dnevnom centru “Tisa” Bijelo polje i Dnevnom centru “Nikšić”, tako što će partner iz BiH prenijeti stečena iskustva u modeliranju novih oblika rada kroz radno okupacionu terapiju i na taj način oformiti ove radionice.

Također, Centar “Vladimir Nazor” će na području škole u prirodi Gajevi-Čevljanovići oformiti i opremiti dvije nove radionice (pčelarstvo i agrikultura) što će kroz postojeće radionice omogućiti uključivanje većeg broja djece u ove oblike radno okupacione terapije.

Kako je saopćeno, projekt je s Delegacijom Evropske unije potpisan 18. marta 2015. godine, a implementacija je počela 19. marta i trajat će 15 mjeseci.

Posted by on 2015-06-03. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login