BiH ima značajan potencijal u oblasti zdravstvenog turizma

zdravstveni turizam

zdravstveni turizam

Dodjelom certifikata danas je u Sarajevu ozvaničen kraj implementacije trogodišnjeg projekta nazvanog “Jadranska mreža zdravlja i vitalnosti”, koji je usmjeren na razvoj zdravstvenog turizma na području BiH te na području jadranske regije.

Radi se o projektu što ga Ekonomski fakultet u Sarajevu implementira s partnerima iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i BiH, a ukupna vrijednost je oko milion eura.

Menadžer projekta na regionalnom nivou Muris Čičić kazao je tim povodom da projekt obuhvata mrežu pružalaca usluga iz oblasti turizma i zdravstva i korisnika, a u funkciji podizanja ukupnog kvaliteta života i rada u ovom regionu.

”Najbitnije je da oni, koji su preuzeli projekt, nastave ga dalje razvijati. Uvjereni smo da postoji značajna vrijednost tog projekta za BiH i za sve naše partnere da se identificirani kapaciteti u turizmu i oblasti zdravstva kombiniraju i razvijaju” – kazao je.

Istaknuto je da su bh. potencijali mnogo veći nego što se stvarno i koriste, ali da se bez smišljenog i planskog upravljanja nikad neće iskoristiti.

”Na nama svima je da doprinesemo što je moguće više da održavamo te potencijale i razvijamo ih” – kazao je.

Sanela Dževlan iz Sarajevske regionalne razvojne agencije koja je jedan od partnera kazala je da mreža okuplja kvalitetne pružaoce turističkih i zdravstvenih usluga, a kreirano je 11 paketa ponude namijenjenih za sve one koji su zainteresirani da upoznaju ljepote naše države i istovremeno koriste usluge stomatoloških ordinacija i klinika na području Sarajeva.

Projekt je okarakteriziran kao moderan, inovativan, te značajan za razvoj tog segmenta koji kod nas još nije dovoljno razvijen, a u kojem imamo ogroman i sa svim svjetskim mjerilima uporediv potencijal.

Uspostavljen je i regionalni portal www.adriatichealthylifestyle.com koji obuhvata ponude svih država sudionica projekta, a interes korisnika već postoji.

Posted by on 2014-02-26. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login