BiH na 170. mjestu po broju žena u vlasti

“BiH se nalazi 170. mjestu na svjetskom nivou po učešću žena u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti”, rekla je direktor Agencije za ravnopravnost polova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić.

Ona je istakla da je u RS situacija mnogo bolja za razliku od Savjeta ministara BiH, gdje nema niti jedna žena na funkciji ministra, ili u Vladi Federacije BiH gdje samo jedna žena zauzima ministarsku poziciju.

Parlament, BiH

Parlament, BiH

Agencija za ravnopravnost polova BiH uz podršku Misije OEBS-a organizuje seriju od sedam radionica za kandidatkinje političkih stranaka na opštim izborima u BiH.

“Na ovaj način želimo pomoći ženama da poboljšaju vještine komunikacije sa biračkim tijelom da bi bile izabrane”, istakla je Hadžiabdićeva.

Nina Suomalainen , zamjenica šefa Misije OEBS-a u BiH rekla je u Sarajevu da je ova misija u potpunosti posvećena jačanju institucionalnih mehanizama u BiH za ostvarivanje ravnopravosti polova.

Ona je, tokom radionice za kandidatkinje političkih stranaka na predstojećim izborima koja je održana juče u Sarajevu, podsjetila da su tokom ove godine političke partije u BiH potpisale izjavu o opredijeljenosti za ravnopravnost polova, čime su se obavezale da će ovo pitanje uključiti u svoje programe, kao i povećati učešće kandidatkinja na listama.

KANDIDATKINJE MORAJU BITI AKTIVNE

“Željela bih da naglasim značaj žena u javnom i političkom životu i važnost ostvarivanja uravnotežene zastupljenosti žena i muškaraca na izbranim funkcijama na svim nivoima na kojima se donose odluke”, istakla je ona.

Nina Suomalainen  je informisala učesnice radionice o praksama koje se primjenjuju u Finskoj o pitanju ravnopravnosti polova.

“Naravno, i kandidatkinje same moraju da budu aktivne i da u javnosti pokažu da su u najmanju ruku jednako kompetentne kao i njihove kolege muškarci koji se nalaze na listama”, zaključila je zamjenica šefa Misije OEBS-a u BiH.

Ova radionica je dio projekta “Opredijeljenost političkih stranaka za ravnopravnost spolova” koji ima u cilju promovisati aktivno političko učešće žena i njihovu prepoznatljivost unutar stranaka tokom predstojećih izbora, kao i osigurati javnu podršku parlamentaraca, političara, lidera i ambasadora za učešće žena u politici.

Projektom je predviđeno da Agencija za ravnopravnost polova, uz podršku Misije OSCE-a, organizuje radionice za 400 političkih kandidatkinja u osam izbornih jedinica, pet izbornih jedinica u FBiH i tri u RS.

Posted by on 2014-09-09. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login