BiH na 21. mjestu po kvaliteti hrane i pića u Evropi

hrana, BiHYahoo je sastavio listu 48 evropskih zemalja koje su rangirane po kvaliteti hrane i pića. Bosna i Hercegovina je zauzela respektabilno 21. mjesto.

1. Italija
Italija je zemlja čiji stanovnici znaju uživati u hrani i stoga ne čudi zašto se našla na prvom mjestu. Talijanima je hrana strast koju vrlo rado dijele s ostatkom svijeta, a tome svjedoče lazanje, rižoto, pizza, te nevjerojatan niz jela koja sadrže svježe mediteranske začine. Također, nezaobilazni su maslinovo ulje i paradajz.

2. Francuska
Francuska je po kvaliteti hrane tik uz Italiju i po mnogima s njom dijeli prvo mjesto. Francuska je poznata po velikom broju sireva i vina koji su toliko raznovrsni da ih je gotovo nemoguće nabrojati. Domaća kuhinja je toliko raznovrsna da se ne može generalizirati s nekoliko reprezentativnih jela.

3. Španija
Jela poput paelle i raznih oblika tortille smjestila su španjolsku kuhinju na zasluženo treće mjesto. Osim specifične hrane te bogatog raspona začina i recepata, Španija ima i dobru ponudu vina.

4. Gruzija
Mnogi ostaju iznenađeni činjenicom da se na četvrtom mjestu nalazi Gruzija, no to ne iznenađuje s obzirom na to da se nalazi na ruti kojom su začini putovali iz Azije do Europe.
….

21. Bosna i Hercegovina

“Osim što ima najzanimljivije ime u Evropi, Bosna i Hercegovina se može pohvaliti izrazito jakom kafom i socijalnom kulturom koja se gradi oko nje. Slična je turskoj kafi, mnogo bolja od espressa. Ako se sa prijatlejem nađete na kafi, to će potrajati satima.

Spoj jedinstvenog načina socijalizacije, BiH zaslužuje poene. Zbog čega ne zaslužuje poene jeste pečena jagnjetina, kobasice, burek koji se puni sirom i baklava; što je mnogo sličnije turskoj kuhinji”, stoji u Yahoovom opisu BiH.

Hrvatska je zauzela visoko 7. mjesto, dok je Srbija na tridesetom.

Posted by on 2015-01-16. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login