BiH napredovala na polju ravnopravosti spolova

ravnopravost spolova

ravnopravost spolova

U izvještaju BiH o ravnopravnosti polova istaknuto je da je, kada je riječ o pravima žena i ravnopravnosti polova, postignut značajan napredak, ali da je još neophodno aktivno djelovati u ovoj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

BiH, kao članica UN, danas će u New Yorku, na sjednici Komiteta za eliminaciju diskriminacije nad ženama, podnijeti izvještaj o ravnopravnosti polova u BiH.

Iako stanje nije značajno bolje ili lošije u odnosu na druge zemlje članice UN, podaci u nekim oblastim još nisu zadovoljavajući, navodi se u izvještaju.

Žene nisu dovoljno zastupljene na mjestima donošenja odluka, a kako je nedavna Studija o rasprostranjenosti i karakteristikama nasilja nad ženama u BiH pokazala, svaka druga žena će u toku života doživjeti neki oblik nasilja – fizičko, psihofizičko, seksualno ili ekonomsko.

Zabrinjava i statistika nasilja u porodici, s obzirom da je riječ o nasilju u okviru domaće zajednice gdje bi se žene trebale osjećati najsigurnijima, navodi se u izvještaju, i dodaje da su žene u velikoj mjeri i dalje isključene iz tržišta rada.

Nakon što se tokom ovog konstruktivnog dijaloga sagleda stanje u BiH, Komitet za eliminaciju diskriminacije nad ženama objaviće zaključke i preporuke kojima će zadužiti BiH za dalje aktivnosti u oblasti ravnopravnosti polova i prava žena.

Delegaciju BiH, u kojoj su predstavnici entitetskih džender centara, predvodi direktor Agencije za ravnopravnost polova Samra Hadžiabdić – Filipović.

Posted by on 2013-07-19. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login