BiH: Nema bojazni od konzumiranja mesa, povjerenje u tradicionalnu obradu hrane

suho mesoMeso i mesne prerađevine za veliki broj stanovnika Bosne i Hercegovine neizostavni su dio svakodnevnog jelovnika. Stoga poruka tima naučnika Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o klasificiranju konzumacije mesnih prerađevina kao „kancerogenih za ljude“, te crvenog mesa kao „vjerovatno kancerogenog“ nije uplašila, ni proizvođače, ni ljubitelje ovih proizvoda. Sa izvještajem se uglavnom slažu oni koji i inače ne jedu meso.

Kupci, mahom umirovljenici, od ranog jutra razgledaju ponudu u Gradskoj tržnici u Sarajevu. Dosta ih je i pred odjelima mesnih proizvoda. Svježih, ali i prerađenih. Nije ih strah jesti meso.

Smanjenje prodaje zbog izvješća znanstvenika Svjetske zdravstvene organizacije ne boje se ni u velikim mesnim industrijama. Samir Brajlović iz jedne od najstarijih u Bosni i Hercegovini kaže kako je izvješće čista propaganda i da sam svakodnevno konzumira sve vrste mesa.

„Za par mjeseci možda ćemo imati informaciju kako je piletina štetna i tako dalje. A u stvarnosti se dešava da ljudi normalno žive i da je čak produžen ljudski vijek življenja. Ta njihova izjava je potpuni apsurd i ne bih je čak ni komentarisao“, ističe Brajlović.

Tehnologija koje se koristi za obradu mesa utiče na sam kvalitet tih proizvoda, a samim tim i na zdravlje ljudi, tvrdi Tarik Zolotić, nutricionist.
„Tu nije problem u crvenom mesu, nego u tehnologijama za preradu crvenog mesa. Znači proces dimljenja, korištenja nitrita, nitrata koji se koriste za dobivanje takvih proizvoda“, kaže Zolotić.

Profesor na Poljoprivredno prehrambenom fakultetu u Sarajevu, Amir Ganić, naglašava važnost ishrane životinje, u koju su danas, u vremenu masovnog uzgoja, uključeni i različiti antibiotici, hormoni i druge supstance.

„Sve to po vertikali ide kroz životinju, kroz meso, na kraju ulazi u čovjeka kao konzumenta. Ali je najveći problem svih tih materija koje su štetne, ili potencijalno štetne po konzumenta, što one imaju kumulativni karakter. Znači, jednom kad ih unesemo u organizam, teško ili nikako ih ne izbacujemo iz organizma i to se kumulira u nama i onda dobivate nakon izvjesnog vremena jednu biološku bombu, koja bukne u nama i onda čovjek nestane za par dana“, pojašnjava Ganić.

U mnogim krajevima Bosne i Hercegovine postoji višegodišnja praksa klanja i prerade različitih vrsta mesa. Profesor Amir Ganić smatra da su ti tradicionalni načini obrade mesa i najzdraviji.

„Dok god je ta proizvodnja imala one obrise tradicionalne, domaćinske radinosti, zanatske proizvodnje, ova priča nije postojala, o štetnosti, o kancerogenosti i tako dalje. Međutim, kako je ta proizvodnja poprimila industrijske obrise, gdje je taj tehnološki proces proizvodnje u znatnoj mjeri skrnavljen, pa se te faze, prije svega faza soljenja i salamurenja i faza dimljenja, odnosno sušenja i vrenja, gdje su one znatno promijenjene, onda tu imamo kao nus-produkt upravo pojavu tih komponenti koje su štetne, odnosno koje su čak i kancerogene za zdravlje ljudi“, ističe Ganić.

Nutricionist Zolotić, također, preporučuje domaću proizvodnju i konzumaciju netretiranog mesa:

„Ukoliko ste u mogućnosti da potražite domaće mesne prerađevine, domaće suho meso od proizvođača, manjih mesno-prerađivačkih radnji, bilo bi dobro, pogotovo ako znamo na koji način se dobiva i tretira to meso. Zdravije je što više koristiti svježe meso“, riječi su Zolotića.

Osim toga, naši sugovornici preporučuju prije svega umjereno konzumiranje svega što su jele i generacije prije nas.

Posted by on 2015-11-05. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login