„BiH nema šansu za status kandidata 2018“

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović u Briselu je najavio svoju ”misiju” okupljanja svih bh. lidera, povratak izgubljenog povjerenja i ubrzanje dinamike evro-atlantskih integracija BiH.

EU, BiH

EU, BiH

Istog dana kada je preuzeo predsjedavanje Predsjedništvom BiH Dragan Čović se u Briselu sastao sa najvišim predstavnicima EU. Čović je u ponedjeljak predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku, komesaru za pregovore o proširenju Johanesu Hanu i šefici EU diplomatije Federiki Mogerini poručio da će za osam mjeseci svog mandata na čelu Predsjedništva BiH ”ponovo okupiti sve lidere u BiH” u pokušaju da se povrati međusobno povjerenje i evrointegarciona dinamika zemlje što je vidno izgubljeno posljednjih mjeseci.

”Povjerenje u BiH je nestalo u posljednjih 12. mjeseci i zato imamo stanje koje imamo. Ja se nadam da ćemo svi imati hrabrosti da se prihvatimo evropskog puta, a mi kao političari napravimo otklon od 90. godina”, poručio je Čović iz Brisela. Zvanični Brisel, da li zbog većih kriznih žarišta unutar regiona ili zbog svoje poznate politike ”diplomatske korektnosti ” i prilično rastegljivih ”crvenih linija”, za sada još ponavlja da je ”napredak u BiH vidljiv”.

”BiH se nalazi u procesu odgovaranja na Upitnik (Evropske komisije proslijeđen Sarajevu povodom zahtjeva za status kandidata ). To je nešto što se nije očekivalo prije godinu i po dana. Napretka ima”, objašanjava komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

I visoka predstavnica EU Federika Mogerini kaže da ”primjećuje napredak u BiH”, ali i poziva na ”transformaciju ekonomije, vladavine prava i javne admistracije ” u BiH. ”Reformskoj agendi je potreban novi zamah kako na državnom tako i na entitetskim nivoima, posebno u Federaciji BiH. Ona mora biti primjenjena efikasno i kontinuirano. Primjena preuzetih obaveza predstavlja političku volju i odlučnost da se zemlja kreće napred”, stoji u saopštenju koje je visoka predstavnica objavila poslije sastanka sa Čovićem u Briselu.

Lajčak: BiH sama od sebe pravi taoca

I dok je u ponedjeljak zvanični Brisel pozvao BiH na ”hitno usvajanje zakona o akcizama i potpisivanje Ugovora o uspostavljanju transportne zajednice”, a predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović najavio da će BiH do kraja godine završiti obaveze kada je riječ o MAP-u za NATO i kandidatskom statusu BiH u EU, poznavaoci bosanskohercegovačkih ”prilika i neprilika” sve stavljaju pod veliki znak pitanja. Ministar inostranih poslova  Slovačke i nekadašnji visoki predstavnik EU u BiH Miroslav Lajčak za DW kaže da ne vidi BiH kao kandidata za članstvo u EU u sljedećoj godini. ”Posebno ne u ovakvim okonostima”, dodaje Lajčak.

On se na marginama ministarskog Savjeta u Brisel osvrnuo na nedavno održani samit Zapadnog Balkana u Trstu gdje jedino BiH nije stavila potpis na ugovor o Transportnoj zajednici. ”Samit u Trstu je pokazao da BiH sama od sebe pravi taoca. Političari zbog svoje nesposobnosti da se dogovore u ime evropske budućnosti, što je jedino pitanje koje ima značajnu podršku svih u BiH, su izolovali svoju zemlju čak i od ostalih država u regionu”, napominje Lajčak.

On ponavlja stav da su političarima u BiH partijski i lični interesi važniji od interesa i zemlje i građana. Istovremeno, Lajčak upozorava da se u EU ne ulazi uz pomoć Bonskih ovlasti ili sankcija.

”Vi treba da pokažete svakim korakom i legislativnim aktom da su evropske integracije vaš prioritet. Nažalost ,odgovornost međunarodne zajednice leži u tome što smo navikli političare u BiH da mi rješavamo vaše probleme. To tako ne funkcioniše sa evrointegracijama.  Pogotovo kada nema entuzijazma (za proširenje u EU). Treba uložiti dvostruko više napora da bi se ušlo u EU”, direkatan je slovački šef diplomatije u odgovoru za DW.

(Ne) moguća misija Dragana Čovića?

Pored ponovljene ”jasne i nedvosmisle” posvećenosti EU integracijama Zapadnog Balkana iz Brisela put regina ovih dana sve češće stiže i poruka da same zemlje regiona upravljaju svojom evropskom budućnošću odnosno da se o brzini i vremenu ulaska u članstvo ne odlučuje u Briselu već u Beogradu, Tirani, Skoplju, Sarajevu…

”Traženje termina ulaska nema smisla jer je taj termin u rukama država koje žele da uđu”, ponavlja Miroslav Lajčak. Tu poruku je dobro razumio predsjedavajući Predsjedništv BiH Dragan Čović koji kaže da je u Brisel došao da skrene ”pozitivnu pažnju” EU na to da će BiH dati novi impuls svojim evrointegracijama.

”U vremenu ispred nas probleme BiH ćemo rješavati u BiH, a od prijatelja iz EU ćemo tražiti ohrabrenje da integracijski proces zaživi do kraja”, najavljuje Čović. Da li će BiH moći da napravi neophodan ”reset” dinamike evrointegracija, koji je 2016. godine vratio zemlju na pravi put ka članstvu, u najvećoj mjeri će zavisiti od Čovićeve ”misije” obnavljanja povjerenja uz zemlji gdje, kako sam Čović priznaje, ”na svako pitanje koje se nađe na stolu postoje najmanje tri različita odgovora”.

Iz Brisela su odavno upozorili ne samo BiH već cijeli region da ukoliko želi da ”sazri za EU” mora da od ”crno- bijelog političkog pristupa” pređe na naviku postizanja kompromisa. ”EU funkcioniše na mogućnosti postizanja kompromisa i to nije ništa loše. Upravo suprotno, priznavanje interesa svih, gdje svako po nešto da, da bi svi dobili na kraju više”, objašanjava komesar za pregovore o proširenju Johanes Han. A, kompromis je osnovni način na koji će političari u BiH zaslužiti otvorena vrata EU za svoju zemlju i građane.

Posted by on 2017-07-19. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login