BiH nije protektorat, nego suverena država

BiH, Valentin Inzko

Valentin Inzko

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko smatra da politička neslaganja o najosnovnijim pitanjima u BiH, koja traju već pet godina bez ikakvih naznaka rješenja, jasno pokazjuju da mandat visokog predstavnika u BiH ostaje od suštinskog značaja za BiH kako bi ona mogla da obezbjedi potpuni oporavak.

“BiH nije protektorat, nego suverena država u kojoj je zbog jasnih historijskih razloga predviđeno postojanje međunarodnog zvaničnika sa čvrstim mandatom za rješavanje razlika i suštinskih državnih pitanja, te obezbjeđenje poštivanja Sporazuma o implementaciji civilnih aspekata Mirovnog sporazuma. Sve dok ne prestane osporavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i osnovnih struktura države, visoki predstavnik će imati ovu ulogu”, kaže Inzko.

On je poručuio da građani BiH mogu da budu uvjereni da visoki predstavnik, za sada, ostaje na svojoj funkciji s ciljem očuvanja okruženja u kojem se poštuju civilni aspekti Mirovnog sporazuma i okruženja u kojem političari BiH mogu da rade posao za koji su izabrani.

“OHR neće riješiti probleme BiH tako što će raditi posao domaćih političara, na ovaj ili onaj način, politički lideri će to morati da urade sami”, naglasio je Inzko.

Posted by on 2011-08-27. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login