BiH od Hrvatske traži da nađe drugu lokaciju za radioaktivni otpad

Bosna i Hercegovina je zatražila od Hrvatske da lokaciju Trgovska gora u Općini Dvor, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice s Bosne i Hercegovine, izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Trgovska gora
Trgovska gora

Jedan je to od zaključaka Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koje je, također, zatražilo od susjedne države da na području svoje teritorije osigura drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini bh. granice.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, u ime tročlanog šefa države, uputit će pismo predsjednici i premijeru Hrvatske, Kolindi Grabar-Kitarović i Andreju Plenkoviću, u kojem će ih obavijestiti o ovom zahtjevu Bosne i Hercegovine.

Bh. Predsjedništvo je zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da, putem bh. diplomatsko-konzularnih predstavništava, informira zemlje članice Evropske unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o ovom pitanju i zahtjevu Bosne i Hercegovine.

U okviru svoje nadležnosti, Predsjedništvo će insistirati na punoj zaštiti svih prava koja Bosni i Hercegovini pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava, saopćeno je iz bh. Predsjedništva.

Posted by on 2019-03-24. Filed under Ekologija, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login