BiH preuzima svoje nebo u martu

nebo, BiH, avionBosna i Hercegovina će preuzeti kontrolu nad svojim zračnim prostorom u martu iduće godine.

To je novi rok, koji je odredila državna Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi.

Do sada je nekoliko puta pomjeran i još nije sve spremno.

U Direkciji za civilnu avijaciju Bosne i Hercegovine kažu da je do sada potrošeno 27 miliona eura za sistem kontrole leta.

Obučeno samo 17 kontrolora

“Svi građevinski objekti su završeni. Sva oprema je instalirana i testirana u tim objektima. Većina kadra je odškolovana”, kaže Alaksandar Lalić iz Dirikecije.

Međutim, u državnoj Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) ne misle tako. Smatraju da Bosna i Hercegovina nije ni približno spremna. Obuku je završilo 17 od 54 kontrolora leta. Oprema je nabavljena, ali i tu ima problema.

“Oprema jeste kupljena. To je tačno. Međutim, sva oprema nije testirana, pogotovo nije uvezana sa susjednim kontrolama letenja. Možete vi sve sami nabaviti, ali morate to sa susjedima uvezati, isprobati, testirati, pa tek onda početi raditi”, izjavio je Damir Ćopić, zamjenik direktora BHANSA-e.

“U ovoj zgradi nalazi se dio opreme koja će biti korišćena za kontrolu vazdušnog saobraćaja iznad Bosne i Hercegovine. Trenutno taj posao obavljaju Srbija i Hrvatska. U Direkciji za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine kažu da se trenutno godišnje prikupi oko 30 miliona evra od preleta nad Bosnom i Hercegovinom i da trenutno taj novac dijele Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina tako što polovina pripadne Srbiji i Hrvatskoj, a druga polovina Bosni i Hercegovini”, izvještava Smiljanić.

Novac ne ide u državnu kasu

Kada Bosna i Hercegovina preuzme kontrolu svog neba, taj iznos više neće dijeliti. No, u državnoj Direkciji za civilnu avijaciju pojašnjavaju da novac svakako ne bi išao u državnu kasu. Njime se finansira sistem za kontrolu neba.

Osim državne Agencije i Direkcije, postoje i entitetske direkcije za civilnu avijaciju. Sve bi to trebalo biti pretočeno u jednu agenciju – BHANSA. Međutim, ni tu nije kraj pripremama.

“Aktivnosti koje se moraju uraditi Ministarstvo inostranih poslova sa kolegama iz Hrvatske oko razmjene radarske slike, pošto u Bosni i Hercegovini trenutno imamo samo jedan radar i imamo drugi terminalni, koji nije tih karakteristika kao ovaj za oblasnu kontrolu letenja, tako da je nemoguće raditi, pa ćemo iznajmljivati sliku sa kolegama iz Hrvatske”, kazao je Ćopić.

Nedavno je održan sastanak s kolegama iz Srbije i Hrvatske. Formirali su sedam radnih grupa i dodijelili im zadatke, kako bi sve bilo gotovo do kraja godine.

Posted by on 2013-07-07. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login