BiH, Srbija, Makedonija: Jeftiniji roaming

roaming

roaming

Makedonija, Srbija i Bosna i Hercegovina dogovorile su niže cijene roaminga za mobilnu telefoniju, počevši od utorka, 30. juna.

Priključenje Crne Gore ovom smanjenju cijena očekuje se čim njeni regulatori odobre zahtjev.

Kako je rečeno danas za Fenu iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Sporazum o sniženju cijena usluge rominga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama, sklopljen između ministarstava nadležnih za oblast elektronskih komunikacija Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Makedonije i Republike Srbije stupio je na snagu danom potpisivanja, odnosno 29. septembra 2014. godine.

Standardi EU-a

Sporazumom su se zemlje potpisnice opredijelile da maksimalne cijene usluga roaminga treba sniziti do nivoa cijena koje važe u Evropskoj uniji, odnosno cijena utvrđenih Uredbom o roamingu u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama unutar Evropske unije.

U prvoj fazi, u zemljama potpisnicima Sporazuma predviđena je primjena sljedećih gornjih graničnih cijena (cijene se odnose na saobraćaj realizovan unutar četiri zemlje potpisnice Sporazuma): odlazni pozivi 0,29 euro/min, dolazni pozivi 0,08 euro/min, SMS 0,09 euro/poruci, prenos podataka/MMS 0,70 euro/MB.

Eventualne procedure ili probleme operateri su dužni dogovoriti s ostalim telekom operaterima u zemljama potpisnicama.

Vijeće Upravnog suda u Podgorici nedavno je ukinulo odluku o snižavanju cijena roaminga u Crnoj Gori.

Upravni sud Crne Gore zaključio je da je primjena te odluke neprihvatljiva za tu zemlju, po osnovu tužbi telekomunikacijskih kompanija Telekom i Telenor.

Međutim, trenutno su u zemljama potpisnicama na snazi odluke njihovih regulatornih tijela o snižavanju cijena roaminga, pa će građani Crne Gore imati te pogodnosti kad otputuju, ali ne i građani regije koji budu dolazili u Crnu Goru.

Posted by on 2015-06-29. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login