BiH i Srbija među najnestabilnijim zemljama u Evropi

Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina

Prema posljednim istraživanju “Indeksa nestabilnih država”, od zemalja regiona Zapadnog Balkana najnestabilnije zemlje su Bosna i Hercegovina i Srbija dok je Hrvatska najstabilnija, javlja Anadolu Agency (AA).

Američka organizacija “Fund for Peace” sa sjedištem u Washingtonu i američki magazin “Foreign Policy” objavili su najnoviji “Indeks nestabilnih država” (Fragile States Index), prema kojem su BiH i Srbija među najnestabilnijim zemljama u Evropi.

Preciznije, od ukupno 178 zemalja koliko ih se našlo na ovoj listi, Bosna i Hercegovina je zauzela 86. mjesto, Srbija 100., Makedonija 116., Albanija 123., Crna gora 131. i Hrvatska 136. mjesto.

Prema ovom istraživanju, najnestabilnija evropska zemlja je Gruzija koja se nalazi na 63. poziciji, a nakon nje slijede još Moldavija koja je 89., Bjelorusija 90., Ermenija 104. i Ukrajina koja je rangirana ja 113. mjestu.

Prema tome, BiH je nakon Gruzije druga najnestabilnija evropska zemlja u pogledu političkog, ekonomskog i socijalnog stanja.

Prema posljednjem “Indeksu nestabilnih država”, najnestabilnija država u svijetu je Južni Sudan, a slijede ga Somalija, Centralnoafrička Republika, Kongo, Sudan, Čad, Afganistan, Jemen, Haiti i Pakistan.

Osim ovih država među najmanje stabilnim u svijetu su još i Zimbabve, Gvineja, Irak, Obala Slonovače, Sirija, Gvineja, Nigerija, Kenija, Niger i Etiopija.

Od ostalih zemalja u svijetu gdje su zabilježeni povremeni sukobi i nasilje, Egipat je na 31. mjestu ove liste, Iran 44., Izrael/Zapadna Obala 67., Kina 68., Indija 81. i Rusija koja je na 85. mjestu.

S druge strane, najstabilnije zemlje u svijetu su Finska, Švedska, Danska, Norveška, Švicarska, Novi Zeland, Luksemburg, Island, Irska, Australija, Kanada, Austrija, Holandija, Njemačka, Belgija i Slovenija.

Prema ovom indeksu, evidentno je da su najstabilnije zemlje u svijetu zemlje u Skandinaviji, odnosno samom sjeveru Evrope dok su najnestabilnije zemlje mahom afričke i azijske zemlje.

Također, prema posljednjem “Indeksu nestabilnih država”, od deset najstabilnijih zemalja u svijetu njih osam su evropske, što znači da je Evropa ipak najstabilnija regija u svijetu.

Rezultati najnovijeg “Indeksa nestabilnih država”” prikupljeni su na osnovu glavnih političkih, ekonomskih i socijalnih indikatora zemalja koje su uzete u obzir u ovoj opsežnoj studiji.

Posted by on 2014-07-16. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login