BiH zemlja sa preko 10.000 divljih deponija

volonteri, čišćenjeDivlje deponije imaju izuzetno negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Ove godine čišćenje okoline širom BiH biće organizovano 27. aprila.

“Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan” je najveća volonterska akcija u istoriji Bosne i Hercegovine, a posvećena je prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija otpada u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja. Ove godine akcija će se provoditi u nedelju 27. aprila sinhronizovano u jednom danu sa početkom u 9 časova na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo da su u prethodne dvije godine Let’s Do It timovi su organizovali dvije akcije “Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan” koje su realizovane uz veliku pomoć partnera, sponzora i prijatelja ovog projekta, te uz nesebičnu pomoć i podršku njihovih vjernih volontera.

Akciju organizuju Udruženje građana “Ruke” iz Sarajeva i Udruženje građana „Mozaik prijateljstva“ iz Banjaluke u partnerstvu sa vladinim sektorom, javnim i privatnim privrednim subjektima, školama/fakultetima i drugim nevladinim organizacijama/ udruženjima, kao i uz podršku međunarodne zajednice, akademske zajednice, medija , te uglednih osoba iz javne društvene i poslovne sfere života.

U dosadašnjim Let’s Do It akcijama širom svijeta učestvovalo je 110 zemlja sa više od 9 miliona volontera.

DIVLJE DEPONIJE

Pored podrške globalnoj inicijativi čišćenja planete Zemlje, razlog pokretanja ove akcije u Bosni i Hercegovini je i spoznaja da u našoj zemlji postoji veliki broj divljih deponija otpada (njihov broj se procjenjuje na preko 10.000) koje imaju izuzetno negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Azra Topčić, koordinatorica Let’s Do It projekta rekla je da su ciljevi koje su zacrtali na samom početku Let’s Do It projekta u Bosni i Hercegovini ostali isti. Oni žele u akciju čišćenja uključiti 100.000 volotera, koji će za jedan dan ukloniti iz prirodnog okruženja 20.000 tona otpada.

„Ali pored ovih mjerljivih ciljeva imamo i cilj da skodnevno utičemo na podizanje svijesti građana o zaštiti životne sredine. Smatramo da je ovo najvažniji cilj kome svi mi moramo posvetiti mnogo pažnje i energije. Jedino podizanje svijesti građana može biti siguran garant da neće doći do nastanka novih ilegalnih deponija i da će građani pravilno upravljati otpadom u budućnosti. Međutim, ovo je dugoročan proces koji će trajati decenijama i zbog toga se nadamo da ćemo akciju ’Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan’ tradicionalno provoditi u BiH svake godine“, rekla je Topčić za BUKU.

Ona je dodala da divlje deponije prije svega ostavljaju vizuelni i higijenski loš dojam, naročito poslije raznošenja komponenti otpada pri vremenskim nepogodama kao što su vjetar, kiša i snijeg.

„Neograđene deponije su leglo životinja i insekata koji traže hranu; tu se nalaze mačke, psi lutalice, štakori, ptice i druge životinje. Ove životinje se na smetljištima vrlo često razbole, i zarazu šire među sobom pa nije strano da istu prenesu i na čovjeka. Okolno zemljište se nepovratno zagađuje svim vrstama otpada, pa čak i opasnim otpadom koje podrazumijeva: akumulatore ili baterije. Sve to predstavlja opasnost po zdravlje ljudi i životinja pa tako i okoliš, posebno za onečišćenje vodotoka, tla, vazduha i okoliša širih razmjera“, objasnila je ona.

Junuz Elkaz, koordinator Let’s Do It projekta kazao je da je teško doći do tačnog podatka o broju divljih deponija, jer svakodnevno nastaju nove manje deponije i teško ih je odmah locirati, ali nezvanični podaci govore da ih u BiH ima više od 10. 000.

„Jedno je sigurno, ne postoji niti jedna opština u kojoj nema ilegalnih deponija otpada. Porazna je činjenica da veliki broj prigradskih naselja i sela širom BiH još uvijek nema organizovani odvoz komunalnog otpada. Sigurno je da sva domaćinstva iz pomenutih mjesta proizvedu određenu količinu otpada i taj otpad u pravilu završi na ilegalnoj deponiji u prirodi, tj. daleko od očiju javnosti. Svi nivoi vlasti znaju za ovaj veliki problem, ali prećutno odobravaju ovakvo stanje zbog ’kupovanja’ socijalnog mira“, ističe Elkaz.

Napominje da nepostojanje uređenog sistema pri upravljanju otpadom dovodi do nastanka ilegalnih deponija otpada.

„Također, nesavjesni građani koji svakodnevno odlažu otpad u prirodu i na taj način nastaju nove ilegalne deponije ili se povećavaju postojeće. Smatramo da je neophodno uložiti veliki napor u povećanje svijesti kod mladih o zaštiti životne sredine i pravilnom upravljanju otpadom. Dok za one starije, kojima je teško promijeniti dugogodišnje navike, neophodno je uvesti efikasan sistem kažnjavanja za nepropisno odlaganje otpada. U takovoj situaciji građani će ’čuvati okoliš kroz čuvanje svoga džepa’“, kaže Elkaz za naš portal.

SVI SMO ODGOVORNI

Elkaz podsjeća da su se u prethodne dvije godine uspješno organizovale dvije volonterske akcije čišćenja “Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan” i jedna akcija sadnje drveća “Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan”. Na svim dosadašnjim „Let’s Do It“ volonterskim akcijama učestvovalo je oko 90 000 volontera u 107 opština širom Bosne i Hercegovine, očišćeno je više od 10.500 tona otpada i zasađeno je 230.000 sadnica raznih vrsta drveća. Ističe da su ovo zaista sjajni rezultati i s punim pravom se nadaju da će u budućnosti oraganizovati još bolje i uspješnije akcije.

Azra Topčić ističe da je briga o zaštiti životne sredine individualna stvar i svi smo mi odgovorni za vlastiti odnos prema prirodi koja nas okružuje.

„Svima nam je bitno kakav vazduh udišemo, kakvu vodu pijemo, da li je hrana koju jedemo zatrovana, koliko je naša okolina očuvana od štetnih supstanci i slično, ali nažalost mnogi od nas ne postupaju prema prirodi u skladu sa očekivanjima. Svima poručujem da pomisle na vlastito zdravlje i zdravlje svoje porodice, prije nego bace otpad u prirodu ako im ljepota okruženja i prirode ništa ne predstavlja“, kaže ona.

Svi građani Bosne i Hercegovine mogu dati svoj doprinos i učestvovati u akciji “Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan”. Zainteresovani se mogu prijaviti na internet stranici www.letsdoit.ba, gdje takođe mogu registrovati ilegalne deponije otpada koje su locirali u svojoj lokalnoj zajednici.

Više informacija možete dobiti i na Facebook stranici, a pred akciju tu će se moći pronaći vrijeme i mjesto okupljanja za sve opštine koje ove godine učestvuju u akciji. Pravna i fizička lica mogu se uključiti u akciju putem podrške u novcu, materijalima i uslugama.

Organizatori na kraju poručuju da su ilegalne deponije otpada problem svih nas i svi se moramo aktivno uključiti u njihovo čišćenje.

Za sve dodatne inforamcije pišite im na info@letsdoit.ba

Posted by on 2014-04-15. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login