Bihać: Počela izgradnja biološkog prečistača otpadnih voda

Bihać

Bihać

U krugu Biotehničkog fakulteta u Bihaću, u okviru projekta “Ekoremedijacija za zaštitu okoline i razvoj Unsko-sanskog kantona”, danas je svečano obilježen početak radova na izgradnji biološkog prečistača otpadnih voda. Vrijednost projekta je više od 391.000 KM.

Radi se o pilot projektu “ekoremedijacije” koji će, pored praktičnog, imati i eksperimentalni karakter. U prečistač će se, pored komunalnih, ispuštati i toksične laboratorijske vode. Takav biljni prečistač će se koristiti u naučnu i edukativnu svrhu, a aktivnosti će provoditi nastavnici, saradnici i studenti, u saradnji sa implementatorima projekta.

“Ukupna vrijednost projekta je viša od 391.000 KM. Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH osigurao je preko 156.000 maraka. Razliku sredstava – više od 234.000, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona je osiguralo od Vlade Republike Slovenije”, rekla je resorna ministrica Sinha Kurbegović.

Unsko-sanski kanton je prvi u Bosni i Hercegovini koji uvodi “zelenu tehnologiju” u proces zaštite okoliša.

Dekan Biotehničkog fakulteta prof.dr. Halid Makić navodi da se ovakav način prečišćavanja otpadnih voda već odavno koristi u razvijenim evropskim zemljama. Prema njihovim iskustvima, najveća primjena postignuta je u prehrambenoj industriji.

Posted by on 2014-10-30. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login