Bivši zvaničnik FIFA-e priznao primanje mita

FIFAAmerički tužioci otvorili su transkript sa saslušanja iz 2013. godine u New Yorku u kojem je bivši član Izvršnog odbora FIFA-e,Chuck Blazer priznao krivicu za reketiranje i druge optužbe.

Bivši član izvršnog odbora FIFA-e, rekao je na sudu 2013. da je uzimao mito u vezi sa Svjetskim prvenstvima 1998. i 2010. godine.

Blazer je rekao: “Ja i ostali u Izvršnom odboru FIFA-e složili smo se da primimo mito u vezi sa izborom Južne Afrike kao domaćina za Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2010. godine.”

Bivši drugorangirani fudbalski zvaničnik Sjeverne, Centralne Amerike i Kariba, priznao je još organizaciju podmićivanja 1992. za određivanje domaćina Svjetskog prvenstva 1998. godine u Francuskoj.

Priznao krivicu

Blazer, građanin SAD-a, tajno je priznao krivicu po deset tačaka optužnice, na saveznom sudu u New Yorku u sklopu nagodbe sa američkim tužiocima, prema transkriptu saslušanja.

Saradnja sa Blazerom pomogla je u izgradnji optužnica za korupciju protiv visokih zvaničnika FIFA-e i ubrzala ostavku Seppa Blattera, dugogodišnjeg predsjednika svjetske kuće fudbala.

Najnovije istrage FBI-a, sada su usmjerene na moguće korupcijske slučajeve u vezi sa dodjelom organizacije Svjetskih prvenstava 2018. u Rusiji i 2022. godine u Kataru.

FIFA je dodijelila prava domaćinstva ovim zemljama  2010. godine, ali je od tada bilo poziva da se ova prava ukinu.

U odvojenim istragama, švicarske vlasti su potvrdile su da nagledale proces nadmetanja za oba turnira.

Ministar vanjskih poslova Katara, međutim, izarazio je čvrst stav da turnir neće biti oduzet iz Zaljeva.

”Vjerovatno je teško je svariti činjenicu da arapska zemlja bude domaćin ovakvog turnira”, rekao je Khaled al-Attiyah, ministar vanjskih poslova Katara.

Ruski odgovor

Osvrnuvši se na moguće komplikacije, Rusija je također odbacila upitnost održavanja Svjetskog prvenstva 2018. na svojoj teritoriji.

”Saradnja sa FIFA-om traje, i što je najvažnije, Rusija nastavlja pripreme za Svjetsko prvenstvo 2018.”, rekao je Dmitry Peskov, glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina.

Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter podnio je ostavku na tu funkciju u utorak u Cirihu.

Blatter je prije četiri dana osvojio peti uzastopni mandat na čelu FIFA, ali s odlučio povući sa funkcije zbog hapšenja sedmerice visokih funkcionera te organizacije zbog korupcije.

Posted by on 2015-06-05. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login