Bobovac domaćin prvog ‘Gastro festa’

Bobovac

Bobovac

Brojna udruženja, čuvari bosanskohercegovačke tradicije i historije, danas na srednjovjekovnom gradu Bobovcu, kod Vareša, predstavljaju svoj rad, bosansku kuhinju, rukotvorine i druge aktivnosti.

Okupio ih je prvi ”Gastro fest”, a Bobovac je izabran zbog promocije tog mjesta, koje posjećuju brojni gosti, ali ne dovoljno koliko zaslužuje.

 

Na prvom ”Gastro festu” predstavile su se i članice BZK Preporod ”Vareš” koje su na svom štandu ponudile tradicionalni bosanski vez i drvorez sa motivima Vareša.

Bosansku kuhinju predstavile su žene umrežene Udruženjem ”Žene Budoželja”. One se bave izradom rukotvorina, kuhanjem, ali, ističu, u prvom planu im je druženje.

Kažu da se uvijek odazivaju ovakvim skupovima, da podrže organizatore, ali i da pokažu da bh. tradicija nije zaboravljena i da se o njoj ima ko brinuti.

Tokom dana bit će održane brojne aktivnosti i takmičenja, kao što je izbor za najbolji desert i takmičenje u starim narodnim sportskim igrama i disciplinama.

Posted by on 2017-05-20. Filed under Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login