Bosanci i Hercegovci za antidepresive godišnje izdvoje devet miliona KM

Bosna i Hercegovina nema registar oboljelih od depresije, ali zabrinjavajuće je da se godišnje proda blizu milion kutija antidepresiva, za šta se izdvoji do devet miliona maraka. Prema procjenama stručnjaka, eskalacija porasta oboljelih od depresije očekuje se do 2030. godine.

lijekovi
lijekovi

Dok se krize koje se kreiraju, ne samo kod nas nego i u svijetu razbuktavaju, umjesto suzbijaju, ljudsko društvo kao i sam pojedinac sve više su izloženi negativnim uticajima, pa nisu ni iznenađujući alarmantni podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da je broj oboljelih od depresije u porastu.

Psiholozi podsjećaju da je depresija stanje izmijenjenog afekta, praćeno tugom, usporenošću i povlačenjem u sebe. Stil života postaje otvorenost za prošlost i strah od budućnosti. Traje li duži period potrebno je potražiti pomoć, a žene češće oboljevaju.

Posted by on 2019-04-26. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login