Bosanskohercegovačka glumica nagrađena u Makedoniji

Elvira Aljukić

Elvira Aljukić

Tuzlanska glumica Elvira Aljukić dobitnica je nagrade za najbolju žensku ulogu u predstavi ‘Hamlet u selu Mrduša Donja’ na Prvom internacionalnom festivalu komedije ‘Gola mesečina’ održanom od 21. do 30. juna u Skoplju.

“Moram da zahvalim mojim kolegama za ovu nagradu jer je njihovo postojanje učinilo da dobijem ovu nagradu, posebno što je to nagrada sa Prvog međunarodnog festivala komedije održanog u drugoj državi, a ujedno i prva nagrada dobijena za ovu ulogu”, rekla je tim povodom Aljukić.

Prije nagrađene glumice, ovu ulogu su igrale pokojna glumica Minja Musić, te Uranela Agić, koju je Aljukić i zamijenila. Inače, ovo je bilo i prvo gostovanje tuzlanskog pozorišta u Makedoniji.

Predstavu ‘Hamlet u selu Mrduša Donja’ Ive Brešana u režiji Mustafe Nadarevića, koju je na makedonskom Festivalu pogledalo oko 1.500 ljudi, na repertoaru Narodnog pozorišta u Tuzli nalazi se od 1999. godine i u ovih je 15 godina izvedena više od stotinu puta.

Osim što je predstavljena u Bosni i Hercegovine, kao i zemljama regije, predstava je sudjelovala na nekoliko festivala, te bila dobitnica nekoliko nagrada.

Posted by on 2014-07-03. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login