Bosch ulaže milijardu eura u novu tvornicu

Njemački gigant automobilske i elektroničke industrije Bosch, odnosno Robert Bosch GmbH, uložit će milijardu eura u izgradnju nove tvornice poluprovodnih čipova koji se upotrebljavaju u samovozećim automobilima, pametnim domovima i infrastrukturama pametnih gradova.

Bosch

Bosch

Nova tvornica čipova trebala bi biti smještena u Dresdenu, komercijalna proizvodnja trebala bi početi 2021, a izgradnja objekta trebala bi biti završena do 2019. godine, prenosi portal TechCrunch.

U novoj tvornici posao će dobiti 700 radnika, a početak rada poklopit će se s fazom masovnog razvoja autonomnih vozila.

Porast povezivosti i automatizacije u svijetu znači da čipovi pronalaze sve više primjena, kažu iz Boscha, a povećavanjem kapaciteta u tom području žele se pozicionirati kao jak konkurent.

Glavni izvršni direktor Boscha Volkmar Denner izjavio je da je “nova tvornica poluprovodnih pločica najveće pojedinačno ulaganje u Boschovoj historiji, koja traje više od 130 godina”.

Bosch je nedavno objavio da, u saradnji s Daimlerom, planira do 2020. godine razviti softver i algoritme za autonomni sistem vožnje te pustiti na cestu prva vozila s autopilotom.

Posted by on 2017-06-21. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login