Bosni i Hercegovini potvrđen kreditni rejting “B”

Centralna banka, BiHMeđunarodna agencija “Standard end purs” potvrdila je Bosni i Hercegovini kreditni rejting “B” sa stabilnim izgledima, saopštila je Centralna banka Bosne i Hercegovine. U obrazloženju ove agencije navodi se da su faktori koji se uzimaju u obzir prilikom ocjene kreditnog rejtinga ostali nepromijenjeni.

“Standard end purs” smatra da bi poplave koje su se desile u ovoj godini mogle voditi ka smanjenju ekonomskog rasta, te do pogoršanja fiskalne pozicije i vanjskog duga. Međutim, očekuje se da će Bosna i Hercegovina nastaviti dobijati značajnu međunarodnu podršku da bi finansirala deficit, saopćeno je iz Centralne banke.

Ocijenjeno je da je bankarski sektor dobro kapitalizovan, te da nekvalitetni krediti blago rastu kao posljedica poplava i njihovog uticaja na domaćinstva i korporativni sektor.

Analitičari ove agencije navode da bi do smanjenja kreditnog rejtinga moglo doći ukoliko bi bila uočena povećana neizvjesnost u finansiranju vanjskog duga ili neispunjavanje uslova Međunarodnog monetarnog fonda. Rejting bi mogao biti smanjen i za više od jednog stepena, ukoliko bi došlo do odgađanja otplata zvaničnim kreditorima.

Povećanje kreditnog rejtinga moglo bi biti razmatrano u slučaju bolje saradnje među entitetima i unapređenja njihovih odnosa sa institucijama Bosne i Hercegovine, što bi postepeno omogućilo provođenje reformi koje se ne bi oslanjale na međunarodni pritisak i političku uslovljenost.

To bi dovelo do jačanja poslovnog okruženja i vodilo ka održivom rastu i boljoj vanjskoj poziciji, navodi se u saopćenju Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Posted by on 2014-09-24. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login