Brammertz: ICTY će završiti rad sredinom 2017.

Serge Brammertz

Serge Brammertz

Žalbeni postupci u predmetima Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić odvijat će se pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MICT), nakon što Haški tribunal (ICTY) sredinom 2017. godine okonča svoj rad, izjavio je za Fenu glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz uoči majskog izvještaja o završetku rada ICTY-a koji će podnijeti Vijeću sigurnosti UN-a.

– Izvještaj o završetku rada podnosim Vijeću sigurnosti UN-a dvaput godišnje, a prije finaliziranja izvještaja uvijek idem u radnu posjetu zemljama bivše Jugoslavije. Cilj posjeta je da se razgovara o saradnji tih zemalja s Tužilaštvom Tribunala i o procesuiranju predmeta ratnih zločina od pravosudnih organa u regiji. Još  radim na sadašnjoj procjeni. Izvještaj ću podnijeti u maju, i prezentirat ću ga Vijeću sigurnosti u prvoj sedmici juna – kazao je u razgovoru za Fenu.

Tokom nedavne posjete Sarajevu, koja je bila u kontekstu pripreme predstojećeg izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a, tužilac Brammertz, iako je bilo predviđeno da razgovara sa članovima Predsjedništva BiH te s glavnim tužiocem BiH, nije se s njima susreo, što je u bh. medijima kritikovano, a u javnosti je izazvalo negativne ocjene.

Brammertz kaže da se tokom posljednje posjete Sarajevu sastao s predstavnicima nekoliko udruženja žrtava s kojima je razgovarao o onome što ih brine, a što se uglavnom odnosi na sporu implementaciju nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina. Razgovarao je u Sarajevu i s predstavnicima međunarodne zajednice.

– Budući da je glavni tužilac BiH (Goran Salihović) bio odsutan, o predmetima druge kategorije (dokumenti koji se odnose na srednje i niže rangirane počinioce koje je Tužilaštvo Tribunala proslijedilo Tužilaštvu Bosne i Hercegovine) razgovarao sam s nekoliko tužilaca. Sastanak u Predsjedništvu BiH je otkazan, s obzirom  na to da članovi Predsjedništva nisu bili u Sarajevu. Nadam se da ćemo biti uspješniji u pronalaženju odgovarajućeg datuma tokom sljedeće radne posjete, s obzirom na to da smatram da je važno da članove Predsjedništva obavijestim o svojim zaključcima u vezi sa saradnjom na procesuiranju predmeta ratnih zločina – rekao je u izjavi za Agenciju FENA haški tužilac Brammertz.

Na pitanje kada će završiti s radom ICTY, Brammertz kaže da na osnovu sadašnjeg rasporeda suđenja, posljednje žalbene presude Tribunala će biti donesene sredinom 2017. godine.

– Preostale aktivnosti u žalbenim postupcima (u predmetima Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić) odvijat će se pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MICT) – rekao je haški tužilac Serge Brammertz.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) tokom više od dvije decenije rada podigao je optužnice protiv 161 osobe, a presude su izrečene protiv 87 osoba. Na zatvorske kazne je osuđeno 69 osoba.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je osnovan na osnovu Rezolucije 827 koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo 25. maja 1993. godine.

Posted by on 2014-04-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login