Breivik formalno optužen za terorizam i ubistva

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik

Ekstremni desničar Anders Breivik, akter napada u kojima je prošle godine u Norveškoj ubijeno 77 lica, formalno je optužen za terorističko djelovanje i ubistvo, saopšteno je danas iz tužilaštva.

Prema ovim tačkama optužnice, sljeduje mu 21 godina zatvora ili preventivnog zadržavanja, uz mogućnost obnavljanja sve dok se zatvorenik smatra opasnim, osim ako je krivično neodgovoran, u kom slučaju mu sljeduje boravak u psihijatrijskoj ustanovi, potencijalno do kraja života.

Optužnica je istog dana pročitana i Breiviku koji je u zatvoru u Ili, nedaleko od Osla, gdje u privremenom pritvoru čeka početak suđenja zakazan za 16. april.

“Bio je potpuno miran”, izjavio je Tore Jo Nilsen jedan od policijski oficira.

Breivik je, u policijskoj uniformi, 22. jula 2011. godine više od sat vremena pucao na mlade okupljene na ostrvu Utoja, u blizini Osla nakon što je postavio bombu u blizini sjedišta norveške vlade.

Norveško tužilaštvo je prošle sedmice izrazilo spremnost da pod određenim uslovima utvrdi da Anders Breivik nije krivično odgovoran što bi mu omogućilo da izbjegne zatvor i ode na prisilno psihijatrijsko liječenje.

Posted by on 2012-03-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login