Britanci blizu kupovine Telekoma Slovenije

Telekom SlovenijeSlovenski državni holding, koji upravlja državnom imovinom i postupcima privatizacije, suglasio se s osnovnom ponudom britanskog fonda Cinven za kupnju 75 posto dionica slovenskog nacionalnog teleoperatera te najavio nastavak razgovora o uvjetima prodaje.

Telekom Slovenije smatra se najvrednijom državnom investicijom u svežnju poduzeća i banaka koje je država odlučila privatizirati.

Prodaju je podupro i Parlament, ali je ona predmet polemika.

Na sastanku i ministri

Konačnu odluku o tome treba li jedinu obvezujuću ponudu od 130 eura po dionici prihvatiti ili ne zadnji su tjedan jedni drugom prebacivali Vlada i SDH, na čelu kojega su kadrovi koje je postavila prijašnja premijerka Slovenije Alenka Bratušek.

Odluku o uvjetnom prihvaćanju jedinog ponuđača u srijedu je prihvatio nadzorni odbor SDH-a.

O važnosti i političkoj osjetljivosti tog posla svjedoči činjenica da su sastanku prisustvovala dva ministra u Vladi premijera Mire Cerara te zastupnik najveće oporbene stranke.

Socijalni demokrati, član Cerarove koalicije, ali se u načelu protivi privatizaciji, ponovila je kako Telekom Slovenije ne bi trebalo prodati Cinvenu, jer je njegova ponuda ispod očekivanja i ispod prave vrijednost teleoperatera.

Cerar: Neodgovorne izjave

SD drži da je vrijednost Telekoma Slovenije sada 1,2 milijarde eura za sve dionice, u slučaju da novi vlasnik na tržišnu kapitalizaciju, odnosno trenutnu vrijednost dionica, na burzi plati očekivanu 30 postotnu premiju.

Premijer je takve izjave ranije ocijenio neodgovornima.

Rekao je da odluku o prodaji državne imovine mora donositi SDH, a ne politika, i čudi se licemjerju onih koji su prije dvije godine u Parlamentu zastupali izlazak države iz gospodarstva i korporativnog upravljanja te stavili Telekom na popis za prodaju, a sada se tome protive kako bi u javnosti stekli političke bodove.

Posted by on 2015-06-15. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login