Britanski ministri približili stajališta o Brexitu

Brexit

Brexit

Velika Britanija neće ostati u Europskoj uniji i napustit će zajedničko europsko tržište i carinsku uniju nakon izlaska iz EU-a 2019., obećali su dvojica britanskih ministara.

Nakon što su bili podijeljeni oko potrebe prijelaznog razdoblja nakon Brexita, planiranog za mart 2019., ministar financija Philip Hammond, pobornik takvog rješenja, i ministar trgovine Liam Fox, koji je bio protiv toga, približili su stajališta.

– Želimo da našu privredu ostane snažno i dinamično u tom periodu promjene. To znači da tvrtke mogu biti sigurne da se neće naći na rubu ponora kada iziđemo iz EU-a za samo 20 mjeseci – kazali su u pisanom odgovoru za list.

– Zato mislimo da će ograničeno prijelazno razdoblje biti važno za promicanje naših nacionalnih interesa i veću sigurnost naših tvrtki – smatraju, “ali ono ne može trajati unedogled; to ne može biti prikriven način da se ostane u EU.”

U tom razdoblju, “Ujedinjeno Kraljevstvo bit će izvan carinske unije i ‘treća zemlja’, a ne dio europskih ugovora”, istaknuli su.

Pregovori o Brexitu počeli su u lipnju oko tri ključna pitanja: pravima europskih građana koji žive u Britaniji, financijskim aspektima razdruživanja i irskoj granici.

No pojedini članovi britanske vlade imaju različita stajališta, zbog čega europski diplomati strahuju da bi pregovori mogli kasniti jer s britanske strane nisu “jasni”, dok bi pregovori o budućim trgovinskim odnosima trebali početi u listopadu.

Novi krug pregovora očekuje se potkraj augusta u Bruxellesu.

Posted by on 2017-08-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login