Brojne mogućnosti za unapređenje zdravstvenog turizma u prekograničnoj saradnji BiH i Srbije

FojnicaTokom višednevnog studijskog putovanja u okviru projekta “Razvoj i promocija zdravstvenog spa turizma u IPA prekograničnoj regiji Bosna i Hercegovina – Srbija – Crosss Spa” koji finansira Evropska unija u BiH i Srbiji, u okviru programa IPA prekogranične suradnje predstavnici touroperatora i medija iz regiona, Evrope i svijeta imali su priliku upoznati  kapacitete i usluge u nekoliko banja u ove dvije zemlje.

Putovanje je organizirano radi promocije novog zajedničkog međuregionalnog turističkog proizvoda – ponude zdravstvenog turizma termalnih banja u sarajevskoj makroregiji u BiH i zračnih banja u zapadnoj Srbiji, koji obuhvata programe usmjerene ka zdravom životu i odgovornosti za vlastito zdravlje.

Program je obuhvatio posjetu termalnim banjama iz BiH – Terme Ilidža, Reumal Fojnica i Aquaterm Olovo te zračnim banjama u Srbiji – Čigota na Zlatiboru, Zlatar i Pribojska banja.

Nosioci projekta su Fondacija lokalne demokratije iz Sarajeva i Turistička organizacija regije zapadna Srbija iz Užica. Partneri na projektu su Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA (BiH) i Regionalna razvojna agencija Zlatibor iz Srbije.

Kako je u razgovoru za Agenciju FENA kazala Amra Hadžić, projekt-menadžerica iz Fondacije Lokalne demokratije nakon 18 mjeseci implementacije ovog projekta očekivani rezultati su ostvareni, a zajednički turistički projekt predstavljen je na Sajmu turizma u Sarajevu, a tokom realizacije projekta oformljeno je Udruženje banja u BiH kojem je od 13 banja u BiH pristupilo pet.

– Nadamo da će i ostale banje naći svoj interes posebno jer smo putem ovog projekta uspostavili vezu s Balkan – spa asocijacijom i pokušat ćemo ovo udruženje priključiti toj asocijaciji jer će to pružiti veliku mogućnost da razmjenjuju svoja iskustva i goste u cijelom regionu Balkana – pojasnila je Hadžić.

Tokom realizacije projekta BiH i Srbiju posjetili su predstavnici Evropa-spa asocijacije koji su održali niz treninga u obje zemlje o temi pružanja usluga kako zdravstvenih, tako i ugostiteljskih u skladu s EU strandardima, a više od 300 uposlenika banja bili su direktni učesnici koji su prošli nove edukacije te je sada turistički proizvod upakovan i može se napraviti ponuda banja u zajedničkom aranžmanu.

Na pitanje koliko se sada koriste potencijali banja u BiH, Hadžić kaže da banja Reumal Fojnica u 2014. godini ima iskorištenost kapaciteta 82 posto što je iznenađujuće jer su većina banja javne ustanove u kojima se koriste prednosti socijalnog osiguranja, a izutetak je banja Terme Ilidža koja je u privatnom vlasništvu.

– Ono što je interesantno jest da sve banje odvajuju program putem socijalnog osiguranja od programa koji je na slobodnom tržištu i nastoje tim dijelom programa pokriti svoje troškove i popuniti kapacitete. Inače, prosječna popunjenost banja u BiH je oko 60 posto – zaključuje Hadžić.

Kooridnator projekta uime Turističke organizacije “Regija zapadna Srbija” Miroslav Ivanović kazao je u razgovoru za Agenciju FENA da je osnovna ideja bila da se podigne nivo usluga u zdravstvenom turizmu budući da su i područje Sarajeva i zapadne Srbije poznati po turizmu.

– S druge strane pokušali smo uvezati ljude iz ovih ustanova ne bismo li međusobno i zajedno unapređivali ovaj oblik turizma. Došli smo do toga da danas imamo neformalnu grupu zdravstevnih radnika koji komuniciraju  jedni  s drugima između BiH i Srbije, a jedni drugima postaju svojevrsni ambasadori promocije – kazao je Ivanović.

Ocijenio je da projekt ima svoje prednosti jer se pokazalo da ove dvije regije imaju kapaciteta da prave kraće ili duže turističke programe za osobe koje imaju zdravstvenih problema, za one koje žele samo rekreaciju, a vrijeme mogu iskoristiti posjetama muzejima, kulturnim institucijama i parkovima prirode, učestvovanje u raznim zanatima uz čuvenu gastronomsku ponudu.

Naglasio je da je do sada postojao razvijen ekskurzioni turizam u području Sarajeva i zapadne Srbije, ali turisti nisu koristili zdravstvene usluge koje su ovim projektom unaprijeđene, a projekat je stoga i korak unaprijed da se pomire dvije strane i shvati da je zajednički interes posao.

Vrijednost projekta je 452.152 eura od čega 15 posto osiguravaju partneri na projektu uz podršku nadležnih ministarstava u BiH i Srbiji.

Predstavnici medija i touroperatora posjetili su svih šest banja prekograničnog područja i upoznali su se o njihovoj ponudi i unaprijeđenoj turističkoj infrastrukturi, a svaka od ovih banja ima program za koji je specijalizirana. I dok jedni imaju izuzetne programe mršavljenja, drugi su se specijalizirali u smanjenju simptoma bolesti psorijaze, a neki u borbi protiv bolesti krvi.

Većina banja nudi nekoliko vrsta programa za reumatska oboljenja i bolesti kardiovaskuparnog sistema te bolesti mišića no banje kao javne ustanove trebaju još mnogo unapređivati svoje usluge posebno kada je smještaj pacijenata u pitanju.

Inače, zdravstveni turizam je najperspektivniji turistički proizvod koji je 2012. godine ostvario prihod na svjetskom nivou od 60 milijardi dolara zbog čega je važno unaprijediti ga u obje zemlje.

Posted by on 2014-10-08. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login